Jak ugotować kaszę? Zapomnij o plastikowych woreczkach, ten sposób jest znacznie zdrowszy
Kasza w polskiej kuchni jest zadomowiona od setek lat. Z jej udziałem powstaje wiele smacznych i wartościowych potraw. Zaskakująco niewiele osób jednak wie, jak ugotować kaszę we właściwy sposób. Postaramy się przybliżyć ten temat.
Najbardziej znanym współcześnie sposobem, jak ugotować kaszę, jest kupowanie produktu zapakowanego w woreczki. Metoda ta jest może i wygodna, jednak z pewnością nie najzdrowsza. Gotowanie kaszy w woreczku ma więcej minusów, niż mogłoby się wydawać. Z całą pewnością warto postawić na kupowanie kaszy pakowanej luzem w większe opakowane.
Jak ugotować kaszę i czemu woreczek to zły pomysł?
Gotowanie kaszy w woreczku ma szereg wad . Szybkość i łatwość gotowania kaszy w takiej formie jest tylko pozorna . Z tego artykułu dowiesz się, co złego jest w woreczkach i jak ugotować kaszę bez ich udziału.
Przede wszystkim pamiętać należy, że woreczki użyte do gotowania kaszy są wykonane z tworzywa sztucznego . Takie tworzywo może zawierać szkodliwy związek, zwany BPA . Podczas gotowania toksyczne składniki przenikają do naszego jedzenia . Poza tym sam pomysł gotowania żywności zawiniętej w plastik jest co najmniej kontrowersyjny.
Gotowanie kaszy w woreczku ma jeszcze jedną zasadniczą wadę . Za każdym razem musimy ugotować narzuconą nam przez producenta porcję (lub jej wielokrotność), przez co narażamy się na zmarnowanie jedzenia lub spożycie większej jego ilości , niż zamierzaliśmy. Nie jest to zatem najlepszy sposób na to, jak ugotować kaszę.
Kasza sama w sobie jest bardzo zdrowym produktem . Niestety wszystkie jej dobroczynne składniki podczas gotowania w woreczku wypłukują się , a następnie są przez nas wylewane razem z wodą po gotowaniu. Jak ugotować kaszę, by była pyszna i zdrowa?
Jak ugotować kaszę zgodnie ze sztuką?
Gotowanie kaszy tradycyjnym sposobem jest prostsze, niż mogłoby się wydawać . Zależnie od wybranego rodzaju kaszy szczegóły będą się delikatnie różnić , jednak podstawowa zasada jak ugotować kaszę pozostaje taka sama . Gotowanie kaszy czas zacząć.
Podstawową zasadą, jak ugotować kaszę, jest przepłukanie jej na sitku pod bieżącą wodą . Następnie ziarna gotuje się pod przykryciem na wolnym ogniu w niewielkiej ilości wody . Różnice pomiędzy gotowaniem poszczególnych rodzajów kasz to proporcje wody do ziaren oraz czas gotowania .
Jak ugotować kaszę gryczaną ? Po przepłukaniu na sitku zachowujemy proporcje 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody . Ten rodzaj kaszy gotuje się do miękkości przez ok. 20 minut . Po ugotowaniu kaszę należy odstawić pod przykryciem na 10 min. do momentu wchłonięcia całej wody przez ziarna .
Jak ugotować kaszę innego rodzaju? Jaglana, jęczmienna czy kukurydziana dzielą ten sam przepis. Proporcja kaszy do wody to 1:2,5 . Te rodzaje gotuje się do miękkości przez 15-20 minut . Następnie, ponownie jak kaszę gryczaną, należy je odstawić pod przykryciem do wchłonięcia płynu . Właściwie ugotowana kasza będzie w sam raz do tych gołąbków . Kotlety mielone z kaszą jęczmienną to nie lada przysmak .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przerabiasz wczorajszy rosół na pomidorówkę? Mamy szybszy sposób na uwielbianą przez Polaków zupę
-
Dolej 1 łyżeczkę do ciasta i wymieszaj. Tyle wystarczy, by placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama