Okrasa dodaje do mielonych składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Wychodzą perfekcyjne
Karol Okrasa zdradził świetny patent na kotlety mielone. Do przygotowanej masy mięsnej dodaje ugotowaną kaszę jęczmienną, dzięki której całe danie nabiera rewelacyjnego smaku, kotlety są również bardzo soczyste. To pomysł na pyszny, rodzinny obiad.
Karol Okrasa znany jest z tego, że łamie klasyczne przepisy, dodając do nich niecodzienne składniki, przez co tradycyjne potrawy nabierają charakteru i stają się jeszcze smaczniejsze. Przykładem takiego dania są właśnie kotlety mielone z kaszą jęczmienną, są proste w przygotowaniu i wychodzą rewelacyjnie.
Kotlety mielone Okrasa przygotowuje nie z gotowego mięsa mielonego, a z kawałka karkówki wieprzowej, którą mieli samodzielnie. Karkówka jest idealnym mięsem do mielonych, ponieważ zawiera przerosty i tłuszcz, który jest naturalnym nośnikiem smaku. Karkówka jest również soczysta, przez co kotlety są delikatne i pyszne.
Wiele osób do mielonych dodaje surową cebulę. Okrasa szkli ją natomiast na maśle, dopiero później miesza z innymi składnikami. Cebula przygotowana w ten sposób również dodaje niezwykłego smaku. Kotlety możemy smażyć na oleju rzepakowym lub na smalcu. Gorąco polecam tłuszcz zwierzęcy, który dodatkowo podkreśli cały smak.
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną według przepisu Karola Okrasy
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
100 g kaszy jęczmiennej
cebula
jajko
bułka tarta do paierowania
sól, pieprz do smaku
łyżka masła
olej rzepakowy lub smalec do smażenia kotletów
Jak zrobić kolety mielone z kaszą? Wychodzą soczyste za każdym razem
Mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Masę przełóż do miski, wlej odrobinę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, odstaw.
Kaszę jęczmienną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i ostudź. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle, następnie przełóż ją na ręcznik papierowy, żeby oddała nadmiar tłuszczu i dodaj do mięsa.
Dodaj również kaszę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wbij jajko i ponownie wymieszaj składniki. Z masy uformuj kotlety, każdy z nich obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu przez około 10- 15 minut.
Ugotuj również ekspresowy bigos z młodej kapusty przepisu Karola Okrasy. Okrasa przygotowuje także wątróbkę inaczej niż wszyscy- tu dowiesz się, jak zrobić soczystą i delikatną wątróbkę drobiową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
4 kroki do idealnej ryby smażonej w panierce. Nigdy więcej nie popełnisz tych błędów
Zupa zarzutka jak za dawnych lat. Wygrywa nawet z kapuśniakiem
Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju
Źródło: pysznosci