Przerabiasz wczorajszy rosół na pomidorówkę? Mamy szybszy sposób na uwielbianą przez Polaków zupę
Pomidorówka jest jedną z najbardziej lubianych w Polsce zup. Często przerabiamy na nią rosół, który został z poprzedniego dnia. I rzeczywiście potrawa wychodzi bardzo smaczna. My mamy jednak nieco inny, równie szybki sposób na pyszną zupę pomidorową. Gotujemy ją na bazie gęstego soku pomidorowego. Jest pyszna i świeżutka.
Rosół z poprzedniego dnia możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Z mięsa i warzyw przygotujemy farsz do pierogów lub pasztet do chleba. Sam wywar będzie doskonałą bazą do wielu zup i sosów, w tym do zupy pomidorowej. Pomidorówka na rosole smakuje doskonale i jest bardzo aromatyczna.
Zupę pomidorową na rosole z poprzedniego obiadu ugotujemy w zaledwie 10 minut. Jeśli jednak mamy ochotę na pomidorówkę, a nie mamy rosołu, równie szybko możemy ją zrobić na bazie soku pomidorowego. Wystarczy go wymieszać z gorącą wodą i pogotować z suszonymi warzywami. Potem doprawić do smaku.
Niektórzy pomidorówkę jedzą wyłącznie z makaronem, inni podają ją z ryżem. Dodatek śmietany do zupy również uzależniony jest ściśle od preferencji smakowych domowników. Zawsze jednak do pomidorowej dodajmy świeżą natkę pietruszki i doprawmy ją cukrem. Cukier neutralizuje cierpkość pomidorów, przez co zupa staje się łagodniejsza.
Przepis na błyskawiczną pomidorówkę z soku pomidorowego
Składniki na 4 porcje:
1,5 szklanki wody lub rosołu
2 szklanki soku pomidorowego
2 łyżki mieszanki suszonych warzyw do zup
suszona bazylia
natka pietruszki do podania
cukier, sól, pieprz do smaku
łyżeczka oliwy z oliwek
ryż lub makaron
kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)
Jak ugotować szybką zupę pomidorową?
Makaron lub ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Do garnka wlej sok pomidorowy i wodę, wsyp suszone warzywa. Całość gotuj 10 minut. Do zupy dodaj też trochę bazylii, szczyptę cukru, gotuj 2 minuty. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Jeśli pomidorowa ma cierpki smak, dodaj więcej cukru i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, by zupa była gładka, możesz ją zmiksować blenderem. Pomidorową podaj z ryżem lub makaronem i przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki. Zupę możesz podać z kleksem kwaśnej śmietany, smacznego.
Z mięsa i warzyw po rosole przygotuj wyśmienity pasztet do chleba, będzie o wiele smaczniejszy niż kupne wędliny. Z resztek po rosole zrobisz także przepyszną galaretkę, czyli kultowe zimne nóżki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Łazanki zapiekane z kapustą i grzybami. Proste, szybkie, smakują każdego dnia
Jak zaparzyć kawę bez ekspresu? 3 sposoby na niezwykle aromatyczny napój
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama