Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. 1 dodatek bosko podkręca smak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.09.2022 14:07

Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. 1 dodatek bosko podkręca smak

gołąbki z grzybami
Canva / MychkoAlezander

Gołąbki, któż ich nie uwielbia? Dobrze znaną faszerowaną kapustę zawijamy najczęściej z mięsem mielonym i ryżem. Od klasyki warto czasem odpocząć i spróbować czegoś nowego. Prezentujemy aromatyczny farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami. Dodaj do tego utarte ziemniaki ze skrobią, a efekt wbije Cię w krzesło.

Skrobię ziemniaczaną do farszu na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami możesz bardzo łatwo uzyskać samodzielnie w domu. Wystarczy, że surowe ziemniaki zetrzesz i odsączysz z płynu do osobnej miseczki. Po ok. 15 minutach na dnie naczynie zbierze się skrobia z ziemniaków. Pozostałą na wierzchu wodę wylej, natomiast skrobię zachowaj do farszu.

Przepis na farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami

Składniki:

  • duża główka kapusty pekińskiej

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

  • 200 g świeżych leśnych grzybów

  • 2 cebule

  • 3 szklanki bulionu grzybowego

  • łyżka majeranku

  • 2 średnie ziemniaki

  • olej do smażenia

  • śmietana 18% do podania

Farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami krok po kroku

Surowe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij za pomocą czystej ściereczki. Ziemniaki odłóż na bok, miseczkę z płynem odstaw do momentu wytrącenia się skrobi.

W dużym garnku z wrzącą osoloną wodą sparz liście kapusty, w które będziesz zawijać farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami. Z miękkich liści odcinaj zgrubiałe nerwy. Tak przygotowane liście odkładaj na bok.

Cebulę do farszu na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami posiekaj w kostkę. Grzyby umyj i pokrój w drobne kawałki. Na patelni zeszklij najpierw cebulę, następnie dodaj grzyby i podsmaż do momentu odparowania z nich płynu.

Patelnie z farszem na gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami zestaw z ognia. Dodaj kaszę, starte ziemniaki i uzyskaną skrobię. Dokładnie wymieszaj całość. Na koniec dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem.

Gotowy farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami zawijaj w przygotowane liście kapusty. Gołąbki układaj ciasno warstwami w garnku wyłożonym na dnie kapuścianym i liśćmi. Zalej naczynie bulionem grzybowym. Całość duś na niewielkim ogniu do momentu, aż kapusta będzie miękka. Gotowe gołąbki podawaj podlane grzybowym bulionem, z kleksem kwaśnej śmietany. Czy znasz patent na gołąbkowy farsz z jajkiem? Spróbuj pysznych gołąbków z dodatkiem kalafiora.

Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael
Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: