Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. 1 dodatek bosko podkręca smak
Gołąbki, któż ich nie uwielbia? Dobrze znaną faszerowaną kapustę zawijamy najczęściej z mięsem mielonym i ryżem. Od klasyki warto czasem odpocząć i spróbować czegoś nowego. Prezentujemy aromatyczny farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami. Dodaj do tego utarte ziemniaki ze skrobią, a efekt wbije Cię w krzesło.
Skrobię ziemniaczaną do farszu na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami możesz bardzo łatwo uzyskać samodzielnie w domu. Wystarczy, że surowe ziemniaki zetrzesz i odsączysz z płynu do osobnej miseczki. Po ok. 15 minutach na dnie naczynie zbierze się skrobia z ziemniaków. Pozostałą na wierzchu wodę wylej, natomiast skrobię zachowaj do farszu.
Przepis na farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami
Składniki:
duża główka kapusty pekińskiej
3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
200 g świeżych leśnych grzybów
2 cebule
3 szklanki bulionu grzybowego
łyżka majeranku
2 średnie ziemniaki
olej do smażenia
śmietana 18% do podania
Farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami krok po kroku
Surowe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij za pomocą czystej ściereczki. Ziemniaki odłóż na bok, miseczkę z płynem odstaw do momentu wytrącenia się skrobi.
W dużym garnku z wrzącą osoloną wodą sparz liście kapusty, w które będziesz zawijać farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami. Z miękkich liści odcinaj zgrubiałe nerwy. Tak przygotowane liście odkładaj na bok.
Cebulę do farszu na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami posiekaj w kostkę. Grzyby umyj i pokrój w drobne kawałki. Na patelni zeszklij najpierw cebulę, następnie dodaj grzyby i podsmaż do momentu odparowania z nich płynu.
Patelnie z farszem na gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami zestaw z ognia. Dodaj kaszę, starte ziemniaki i uzyskaną skrobię. Dokładnie wymieszaj całość. Na koniec dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem.
Gotowy farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami zawijaj w przygotowane liście kapusty. Gołąbki układaj ciasno warstwami w garnku wyłożonym na dnie kapuścianym i liśćmi. Zalej naczynie bulionem grzybowym. Całość duś na niewielkim ogniu do momentu, aż kapusta będzie miękka. Gotowe gołąbki podawaj podlane grzybowym bulionem, z kleksem kwaśnej śmietany. Czy znasz patent na gołąbkowy farsz z jajkiem? Spróbuj pysznych gołąbków z dodatkiem kalafiora.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników. Nikt mu się nie oprze
Babciny przepis na puszyste naleśniki. Sekret tkwi w 1 dodatku