Smakosze.pl
gołąbki z grzybami

Canva / MychkoAlezander

Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. 1 dodatek bosko podkręca smak

23 Września 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Udostępnij:

Gołąbki, któż ich nie uwielbia? Dobrze znaną faszerowaną kapustę zawijamy najczęściej z mięsem mielonym i ryżem. Od klasyki warto czasem odpocząć i spróbować czegoś nowego. Prezentujemy aromatyczny farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami. Dodaj do tego utarte ziemniaki ze skrobią, a efekt wbije Cię w krzesło.

Skrobię ziemniaczaną do farszu na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami możesz bardzo łatwo uzyskać samodzielnie w domu. Wystarczy, że surowe ziemniaki zetrzesz i odsączysz z płynu do osobnej miseczki. Po ok. 15 minutach na dnie naczynie zbierze się skrobia z ziemniaków. Pozostałą na wierzchu wodę wylej, natomiast skrobię zachowaj do farszu.

Pierogi ruskie z tajnym składnikiem

Pierogi ruskie z tajnym składnikiem. Lepszych nigdy nie jadłeś

CZYTAJ DALEJ

Przepis na farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami

Składniki:

  • duża główka kapusty pekińskiej

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

  • 200 g świeżych leśnych grzybów

  • 2 cebule

  • 3 szklanki bulionu grzybowego

  • łyżka majeranku

  • 2 średnie ziemniaki

  • olej do smażenia

  • śmietana 18% do podania

Farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami krok po kroku

Surowe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij za pomocą czystej ściereczki. Ziemniaki odłóż na bok, miseczkę z płynem odstaw do momentu wytrącenia się skrobi.

W dużym garnku z wrzącą osoloną wodą sparz liście kapusty, w które będziesz zawijać farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami. Z miękkich liści odcinaj zgrubiałe nerwy. Tak przygotowane liście odkładaj na bok.

Cebulę do farszu na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami posiekaj w kostkę. Grzyby umyj i pokrój w drobne kawałki. Na patelni zeszklij najpierw cebulę, następnie dodaj grzyby i podsmaż do momentu odparowania z nich płynu.

Patelnie z farszem na gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami zestaw z ognia. Dodaj kaszę, starte ziemniaki i uzyskaną skrobię. Dokładnie wymieszaj całość. Na koniec dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem.

Gotowy farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami zawijaj w przygotowane liście kapusty. Gołąbki układaj ciasno warstwami w garnku wyłożonym na dnie kapuścianym i liśćmi. Zalej naczynie bulionem grzybowym. Całość duś na niewielkim ogniu do momentu, aż kapusta będzie miękka. Gotowe gołąbki podawaj podlane grzybowym bulionem, z kleksem kwaśnej śmietany. Czy znasz patent na gołąbkowy farsz z jajkiem? Spróbuj pysznych gołąbków z dodatkiem kalafiora.

Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael

Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >