Smakosze.pl Porady Jak uniknąć nasiąkania tłuszczem przez placki ziemniaczane?
canva/Y.Gurevich, Getty Images

Jak uniknąć nasiąkania tłuszczem przez placki ziemniaczane?

30 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Dla wielu osób najlepszym sposobem na szybki obiad jest zrobienie placków ziemniaczanych, które nie wymagają zbyt wiele pracy. Niestety po usmażeniu często wychodzą mocno nasiąknięte tłuszczem, przez co przyjemność z jedzenia jest znikoma. Wystarczy jednak wykładać je na mocno rozgrzany olej, do ciasta wlać odrobinę mocnego alkoholu, a po osiągnięciu odpowiedniego poziomu wysmażenia, przekładać na ręcznik kuchenny. Niżej pokazujemy najlepszy przepis na proste i szybkie placki z ziemniaków, które nigdy nie będą zbyt tłuste.

Placki ziemniaczane należą do klasyki polskich domowych dań, dzięki czemu jedzone są chętnie przez praktycznie wszystkich. Ich ogromnym atutem jest możliwość podawania na słodko z cukrem pudrem, a także na słono z sosami grzybowymi lub mięsnymi.

Sporym problemem, który zgłaszają liczni internauci, jest nasiąkanie placków tłuszczem podczas smażenia. Taka sytuacja może pojawiać się, gdy olej ma za niską temperaturę i przenika do ich wnętrza - z tego powodu należy zawczasu dobrze go rozgrzać. Do ciasta można również wlać pół kieliszka spirytusu, który zapobiega pochłanianiu za dużych ilości tłuszczu.

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • pół kieliszka spirytusu

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania wszystkich ziemniaków i umycia ich pod bieżącą wodą. Aby zbyt szybko nie sczerniały, obrane kartofle wkładaj do miski z zimną wodą. Następnie zetrzyj je na tarce o najmniejszych oczkach wprost do osobnej miski.

Do ziemniaków zetrzyj również obie obrane cebule (jeśli preferujesz placki na słodko, możesz pominąć ten etap). Do startych warzyw wbij dwa jajka, wrzuć przesiane obie mąki, wlej spirytus oraz dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Na patelni rozgrzej olej do wysokiej temperatury. Wykładając porcje ciasta, powinno słyszeć się intensywny dźwięk - to dobry sposób, aby bez termometru ocenić rozgrzanie tłuszczu. Gdy placki z obu stron nabiorą brązowy kolor, przekładaj je na ręcznik kuchenny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić krokiety w waflu bez naleśników. Ten tekst wyjawia sposób na uzyskanie wyjątkowo chrupiących placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/GEOLEE, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy