Smakosze.pl

canva/PeteerS

Niezawodny patent na chrupiące placki ziemniaczane

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Znudziły ci się klasyczne placki ze zwyczajnie startych ziemniaków i chcesz spróbować czegoś nowego? Przetestuj poniższy przepis na ich wyjątkowo chrupiącą wersję. Chrupkość uzyskuje się dzięki starciu 3/4 kartofli na wiórki, a reszty na gładką papkę.

Placki ziemniaczane nie zawsze wychodzą chrupiące. Niekiedy podczas smażenia nabierają zbyt wiele oleju - aby tego uniknąć, wystarczy wykładać ciasto na dobrze rozgrzany tłuszcz.

Połączenie dwóch poziomów starcia ziemniaków sprawia, że placki mają większą powierzchnię do złapania chrupiącej skórki, a także znacznie łatwiej jest ją uzyskać. Dzięki temu podczas jedzenia przyjemnie chrupią i świetnie komponują się z sosami jogurtowymi lub na słodko - z cukrem pudrem.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 2 kg kartofli

  • 2 cebule

  • 7 ząbków czosnku

  • 4 jajka

  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej

  • pieprz

  • sól

  • olej

Zacznij od obrania i umycia wszystkich kartofli pod bieżącą wodą. Następnie 3/4 z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a resztę zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Przełóż je do dużej miski.

Na tarce zetrzyj również obrane cebule. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ziemniaki połącz z cebulą, jajkami, mąkami, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie.

Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej. Wykładaj na niego niewielkie porcje ciasta w taki sposób, aby stworzyć cienkie placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron i przekładaj je na papier kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić najlepsze kotlety ziemniaczane z niespodzianką. Ten tekst  prezentuje sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem.

Placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/GEOLEE, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku  tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >