Niezawodny patent na chrupiące placki ziemniaczane
Znudziły ci się klasyczne placki ze zwyczajnie startych ziemniaków i chcesz spróbować czegoś nowego? Przetestuj poniższy przepis na ich wyjątkowo chrupiącą wersję. Chrupkość uzyskuje się dzięki starciu 3/4 kartofli na wiórki, a reszty na gładką papkę.
Placki ziemniaczane nie zawsze wychodzą chrupiące. Niekiedy podczas smażenia nabierają zbyt wiele oleju - aby tego uniknąć, wystarczy wykładać ciasto na dobrze rozgrzany tłuszcz.
Połączenie dwóch poziomów starcia ziemniaków sprawia, że placki mają większą powierzchnię do złapania chrupiącej skórki, a także znacznie łatwiej jest ją uzyskać. Dzięki temu podczas jedzenia przyjemnie chrupią i świetnie komponują się z sosami jogurtowymi lub na słodko - z cukrem pudrem.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
2 kg kartofli
2 cebule
7 ząbków czosnku
4 jajka
6 łyżek mąki ziemniaczanej
pieprz
sól
olej
Zacznij od obrania i umycia wszystkich kartofli pod bieżącą wodą. Następnie 3/4 z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a resztę zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Przełóż je do dużej miski.
Na tarce zetrzyj również obrane cebule. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ziemniaki połącz z cebulą, jajkami, mąkami, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie.
Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej. Wykładaj na niego niewielkie porcje ciasta w taki sposób, aby stworzyć cienkie placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron i przekładaj je na papier kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepsze kotlety ziemniaczane z niespodzianką. Ten tekst prezentuje sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem.
Źródło zdjęcia: canva/GEOLEE, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnapolska.org