Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny patent na chrupiące placki ziemniaczane
Adam Moskal
Adam Moskal 22.10.2021 02:00

Niezawodny patent na chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane
canva/PeteerS

Znudziły ci się klasyczne placki ze zwyczajnie startych ziemniaków i chcesz spróbować czegoś nowego? Przetestuj poniższy przepis na ich wyjątkowo chrupiącą wersję. Chrupkość uzyskuje się dzięki starciu 3/4 kartofli na wiórki, a reszty na gładką papkę.

Placki ziemniaczane nie zawsze wychodzą chrupiące. Niekiedy podczas smażenia nabierają zbyt wiele oleju - aby tego uniknąć, wystarczy wykładać ciasto na dobrze rozgrzany tłuszcz.

Połączenie dwóch poziomów starcia ziemniaków sprawia, że placki mają większą powierzchnię do złapania chrupiącej skórki, a także znacznie łatwiej jest ją uzyskać. Dzięki temu podczas jedzenia przyjemnie chrupią i świetnie komponują się z sosami jogurtowymi lub na słodko - z cukrem pudrem.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 2 kg kartofli

  • 2 cebule

  • 7 ząbków czosnku

  • 4 jajka

  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej

  • pieprz

  • sól

  • olej

Zacznij od obrania i umycia wszystkich kartofli pod bieżącą wodą. Następnie 3/4 z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a resztę zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Przełóż je do dużej miski.

Na tarce zetrzyj również obrane cebule. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ziemniaki połącz z cebulą, jajkami, mąkami, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie.

Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej. Wykładaj na niego niewielkie porcje ciasta w taki sposób, aby stworzyć cienkie placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron i przekładaj je na papier kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepsze kotlety ziemniaczane z niespodzianką. Ten tekst prezentuje sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem.

Placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/GEOLEE, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram