Smakosze.pl
Chrupiące placki ziemniaczane

canva/PeteerS

Niezawodny patent na chrupiące placki ziemniaczane

22 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 5 Listopada 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Znudziły ci się klasyczne placki ze zwyczajnie startych ziemniaków i chcesz spróbować czegoś nowego? Przetestuj poniższy przepis na ich wyjątkowo chrupiącą wersję. Chrupkość uzyskuje się dzięki starciu 3/4 kartofli na wiórki, a reszty na gładką papkę.

Placki ziemniaczane nie zawsze wychodzą chrupiące. Niekiedy podczas smażenia nabierają zbyt wiele oleju - aby tego uniknąć, wystarczy wykładać ciasto na dobrze rozgrzany tłuszcz.

Połączenie dwóch poziomów starcia ziemniaków sprawia, że placki mają większą powierzchnię do złapania chrupiącej skórki, a także znacznie łatwiej jest ją uzyskać. Dzięki temu podczas jedzenia przyjemnie chrupią i świetnie komponują się z sosami jogurtowymi lub na słodko - z cukrem pudrem.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 2 kg kartofli

  • 2 cebule

  • 7 ząbków czosnku

  • 4 jajka

  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej

  • pieprz

  • sól

  • olej

Zacznij od obrania i umycia wszystkich kartofli pod bieżącą wodą. Następnie 3/4 z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a resztę zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Przełóż je do dużej miski.

Kotlet schabowy z surówką

Przepis na kotlety schabowe w cieście czosnkowym

CZYTAJ DALEJ

Na tarce zetrzyj również obrane cebule. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ziemniaki połącz z cebulą, jajkami, mąkami, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie.

Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej. Wykładaj na niego niewielkie porcje ciasta w taki sposób, aby stworzyć cienkie placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron i przekładaj je na papier kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepsze kotlety ziemniaczane z niespodzianką. Ten tekst prezentuje sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem.

Placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/GEOLEE, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >