Sprawdzony patent na krokiety w waflu
Krokiety w swojej tradycyjnej wersji wymagają od gotującego całkiem sporo czasu oraz pracy - samo usmażenie naleśników jest długim procesem. Dlatego dla osób, które nie dysponują wolną chwilą, prezentujemy niżej recepturę na krokiety w waflu. Dzięki takiemu rozwiązaniu oszczędza się znaczną ilość czasu.
Krokiety zazwyczaj pojawiają się na stołach następnego dnia po usmażeniu naleśników. Z reguły domownicy nie są w stanie przejeść ich ogromnych ilości, więc gospodynie recyklingują cienkie placki w formie krokietów.
Nie zawsze można sobie jednak pozwolić na wielogodzinne siedzenie w kuchni, gdy zawodowe obowiązki wzywają. W takim przypadku krokiety z wafli sprawdzają się idealnie. Nie trzeba ich nawet w żaden specjalistyczny sposób obrabiać - temperatura i wilgoć farszu zmiękczy je i z łatwością będzie się dało je zrolować.
Przepis na krokiety z wafli
Składniki:
5 suchych wafli
600 g kiszonej kapusty
1 szklanka ugotowanych i posiekanych grzybów
2 średnie cebule
olej
sól
pieprz
1 jajko
bułka tarta
Zacznij od wyciągnięcia kapusty z zalewy i przemycia jej w czystej wodzie. Dzięki temu nadmiar soli oraz kwasu zostanie wypłukany. Przełóż kapustę do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj do całkowitej miękkości. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę wrzuć na patelnie z olejem i smaż, aż nabierze delikatnie brązowego koloru. Dodaj do niej siekane grzyby oraz kapustę. Duś całość pod przykryciem przez około 5-10 minut, aż smaki dobrze się połączą. Dopraw solą oraz pieprzem.
Wafle przekrój na pół i na każdej połówce rozsmaruj ciepły farsz. Odczekaj kilka minut i zwiń je w krokiety. Jajko rozbełtaj, zamocz w nim krokiety, a następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju ze wszystkich stron, aż krokiety nabiorą rumianego koloru. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o postępowaniu wszczętym przez UOKiK w sprawie wiodących dostawców jedzenia. Ten tekst zdradza przepis na pysznego zapiekanego kalafiora z sosem serowym.
Źródło zdjęcia: canva/Kinek00, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis