Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Pij przez święta po posiłkach. Działa na trawienie lepiej niż mięta
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.04.2025 22:00

Pij przez święta po posiłkach. Działa na trawienie lepiej niż mięta

napar
Fot. Canva/pixelshot

Świąteczne przejedzenie nie będzie problemem. Poznaj sposób na napar na niestrawność i pij go po każdym świątecznym posiłku. Ulga przyjdzie się raz-dwa, a pomocny okaże się bardzo nietypowy składnik. 

Sposób na przejedzenie w święta

Wielkanocnym potrawom oraz deserom naprawdę trudno się oprzeć. Pyszne dania są jednak ciężkostrawne, a to znacznie obciąża organizm. Nadmiar jedzenia oraz pomieszanie smaków, tłuszczu i cukru może doprowadzić do problemów żołądkowych. Święta nie są dobrym czasem na złe samopoczucie i zamartwienia.

Dlatego przychodzimy z pomocą, a mówiąc dokładniej z napojem, który rozwiąże problemy. Okazuje się, że po posiłkach należy spożywać napar na niestrawności, który ureguluje pracę układu trawiennego. Przygotowanie zdrowego napoju jest łatwe i aby go przyrządzić, potrzebne są tylko dwa składniki. Informacje o produktach oraz przepis na napar przedstawiamy w dalszej części artykułu. 

pietruszka .jpg
Fot. Canva
Ile może stać w lodówce sałatka jarzynowa? Dzięki tej sztuczce zachowa świeżość na długo

Napar na niestrawności z nietypowego składnika

Składnikiem naparu jest… pietruszka. Warzywo w tym wydaniu zapobiega wzdęciom, gazom oraz uczuciu ciężkości. Pietruszka pobudza wspieranie enzymów trawiennych, a także sprzyja pracy jelit, obniżając napięcie ich mięśni. Te właściwości gwarantują, że spożyte w nadmiarze potrawy nie staną się uciążliwe. Poniżej umieściliśmy listę, na której podaliśmy dokładne proporcje składników potrzebnych do przygotowania naparu. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki na napar:

  • 2 łyżki startej pietruszki
  • 250 ml wody
pietruszk a1.jpg
Fot. Canva

Jak przygotować napar z pietruszki?

Przyrządzenie naparu rozpocznij od obranie pietruszki i starciu jej na drobnych oczkach tarki. Następnie umieść je w garnku i zalej wodą. Doprowadź do zagotowania. Dopiero wtedy zmniejsz ogień i przykryj garnek. Warzywo gotuj przez 15 minut. 

Garnek ściągnij z palnika i pozostaw wywar na kilka minut. Na koniec przecedź go i przelej do szklanki. Napar z pietruszki spożywaj maksymalnie trzy raz dziennie pomiędzy posiłkami. Ponadto warto pić spore ilości wody.

starta pietruszka.jpg
Fot. Canva
Tagi: warzywa Dieta