Jak wybrać odpowiedni tłuszcz do smażenia?
Smażenie jest jedną z ulubionych metod obróbki kulinarnej. Przygotowane w ten sposób potrawy są smaczne i chrupiące. Duże znaczenie ma tu użyty tłuszcz. A wiesz jak wybrać odpowiedni tłuszcz do smażenia? Na co zwrócić uwagę, by usmażone mięso czy placki nie szkodziły twojemu zdrowiu? Koniecznie przeczytaj nasz materiał. Niestety, liczne grono osób dokonuje nieprawidłowego wyboru.
Dużą zaletą smażenia jest fakt, że mięso czy ryba szybko są gotowe do spożycia. To zasługa wysokiej temperatury, jaka panuje na patelni, a jej przekaźnikiem jest tłuszcz. No właśnie, smażenie odbywa się w wysokiej temperaturze, a nie każdy tłuszcz dobrze taką znosi.
W czasie smażenia tłuszcz może zacząć dymić. Niestety wtedy cała partia jedzenia jest do wyrzucenia, bo gdy tłuszcz dymi pojawiają się w nim toksyczne dla nas składniki. Kluczem do sukcesu jest więc dobranie odpowiedniego tłuszczu do czasu smażenia i smażonego produktu.
Jak wybrać odpowiedni tłuszcz do smażenia?
Najlepsze do smażenia są tłuszcze, które mają wysoką temperaturę dymienia. Oznacza to, że takie tłuszcze nie palą się po osiągnięciu wysokiej temperatury. Nie powstają w nich tym samym szkodliwe dla zdrowia związki.
Takie warunki spełniają tłuszcze, które składają się z tłuszczów nasyconych lub jednonienasyconych. Z całą pewnością powinny zawierać jak najmniej wrażliwych na działanie wysokiej temperatury wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Do tłuszczów najlepiej nadających się do smażenia należy więc olej rzepakowy, olej ryżowy, olej kokosowy, rafinowana oliwa z oliwek, smalec i masło klarowane.
Olej rzepakowy jest dość uniwersalny w użyciu, bo ma neutralny smak, zapach i kolor. Nie wpływa więc na smak potrawy. Podobne właściwości ma olej ryżowy, rafinowana oliwa z oliwek i olej kokosowy.
Klarowane masło to masło oczyszczone z wrażliwych składników. Spokojnie możesz na nim smażyć warzywa, ryby czy kurczaka.
Smalec dobrze sprawdzi się przy smażeniu wieprzowiny i wołowiny. Możesz więc na nim smażyć kotlety mielone i schabowe, a także pączki i faworki.
Jakie tłuszcze nie nadają się do smażenia?
Z całą pewnością nie należy smażyć na surowych olejach z pierwszego tłoczenia. Są one bardzo wartościowe, gdy jemy je na zimno, np. dodane do sałatki, jednak pod wpływem wysokiej temperatury, ich cenne składniki stają się w szkodliwe dla naszego zdrowia.
Do smażenia lepiej nie stosować też zwykłego masła. No, chyba że smażymy jajka. Białko i żółtko zetną się bowiem szybciej, niż wynosi temperatura dymienia masła.
Ogólna zasada jest taka — jeśli wiesz, że jakiś tłuszcz jest wyjątkowo dobry na zimno, tzn. dodany do sałatki czy smakuje na kanapce, z całą pewnością nie będzie dobry do smażenia.
Więcej ciekawych porad kuchennych znajdziesz w naszym serwisie. Sprawdź, w czym najlepiej moczyć karpia, by pozbyć się zapachu mułu . Dowiedz się też, dlaczego warto dodać ocet do rosołu .
Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poradnikzdrowie