Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna pasta z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.12.2021 01:00

Przepyszna pasta z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą

pasta rybna
canva/arfo

Kanapki z pastą są świetne na śniadanie, pasują też na kolację. Nie ma w nich nudy, za to są pełne smaku. Dziś podajemy wam przepis na przepyszną pastę z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą. Do jej przygotowania wystarczy kilka minut, a wszyscy z pewnością zjedzą je z wielką ochotą.

Pastę do pieczywa możesz przygotować z jajek, twarogu, mięsa czy warzyw. Jednak to pasta rybna kryje w sobie najwięcej zdrowia i składników odżywczych. Dużo w niej bowiem pełnowartościowego białka i cennych tłuszczów. A gdy jeszcze wzbogacisz ją ogórkiem kiszonym i cebulą jej pożywność wzrośnie, a smak eksploduje.

Przepyszna pasta z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą

Składniki:

  • 1 wędzona makrela

  • 2 kiszone ogórki

  • 1 mała cebula

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty z makreli

Z ryby usuń skórę, kręgosłup i ości. Kawałki mięsa umieść w miseczce, rozgnieć przy pomocy widelca.

Kiszone ogórki pokrój w niewielką kostkę. Jeśli mają zbyt grubą skórkę, wcześniej możesz je obrać.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz, by była mniej wyrazista w smaku, umieść ją na sicie i przelej wrzątkiem. Dokładnie osącz.

Natkę pietruszki opłucz, osusz, oberwij listki, drobno je posiekaj. Dodaj do ryby razem z pozostałymi, rozdrobnionymi składnikami.

Dodaj majonez, pastę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaruj nią pieczywo, na wierzchu możesz położyć plasterki pomidora.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne pasty. Sprawdź, jak przygotować pastę jajeczną, a także jak zrobić pastę z mięsa po rosole.

kiszony ogórek
kiszony ogórek

Źródło zdjęcia: canva/Milosz_G

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: tapenada

Zapraszamy na nasz Instagram