Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Masło czy margaryna? Które smarowidło jest zdrowsze?
Adam Moskal
Adam Moskal 12.12.2021 01:00

Masło czy margaryna? Które smarowidło jest zdrowsze?

Margaryna
canva/Wolfsburg1984, Getty Images

Dietetycy przez lata zmieniali swoje zdanie i nie do końca obecnie wiadomo co jest zdrowsze - masło czy margaryna? Powszechnie utarło się, że masło jest zdrowsze od margaryny, jednak oba tłuszcze mają swoje zalety. Wszystko zależy od naszego wieku i stanu zdrowia. Dzieci powinny jeść masło, z kolei osoby starsze w swojej diecie powinny mieć więcej miękkich margaryn, które lepiej wpływają na układ krwionośny.

Masło towarzyszy nam od tysięcy lat - wraz z udomowieniem wielu zwierząt, z ich mleka mogliśmy zacząć robić masło. Na przestrzeni wieków proces produkcyjny nie zmienił się i dzisiaj jadamy bardzo podobny produkt, jedynie wytwarzany na ogromną przemysłową skalę.

Stosunkowo niedawno odkryto sposób na utwardzanie płynnych tłuszczów roślinnych, dzięki czemu można otrzymać margarynę - tłuszcz nie twardniejący w niskich temperaturach, tak jak masło, a także przez niektórych uważany za zdrowszy. Czy tak jest w praktyce?

Masło dla młodszych

Jak można przeczytać na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, dzieci do lat 3 powinny spożywać masło z uwagi na cholesterol, który jest w nim zawarty. Jest on istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka.

Cholesterol bierze udział w budowaniu ścian komórkowych nowych komórek - a tych dzieci mają wyjątkowo dużo. Należy zapewnić dziecku również dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które wpływają na rozwój mózgu.

Omega 3 można znaleźć głównie w rybach, a także olejach roślinnych, dlatego wykluczenie ich z diety dzieci nie jest wskazane. Należy zapewnić im różnorodność, która pozwoli ich organizmom na pełen rozwój.

Margaryna w profilaktyce chorób układu krążenia

Choroby sercowo-naczyniowe są wyjątkowo częstym problemem zdrowotnym ludzi na całym świecie, a jednym z głównych powodów jest zła dieta. Niezdrowe tłuszcze blokują arterie i żyły, które przestają odpowiednio pracować.

W przypadku chorych z takimi problemami zaleca się wybieranie margaryn miękkich, które praktycznie pozbawione są izomerów trans. Grupa ryzyka może całkowicie zrezygnować z masła na rzecz margaryn.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst wyjawia, czy warto jeść codziennie masło.

Smarowidło do chleba

Źródło zdjęcia: canva/gemredding, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet.pl; ncez.pzh.gov.pl

Zapraszamy na nasz Instagram