Smakosze.pl Porady Jak zagęścić sos bez mąki? Mamy najlepsze patenty
Canva / dulezidar

Jak zagęścić sos bez mąki? Mamy najlepsze patenty

5 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jeśli Twoje danie wyszło zbyt rozwodnione, mamy kilka prostych sposobów, jak temu zaradzić. Nie musisz nawet używać do tego celu mąki. Wystarczy dodać jeden ze sprawdzonych składników lub zwyczajnie zredukować ilość wody w potrawie. Zobacz, jak prosto i skutecznie zagęścić sos bez mąki.

Intensywny, gęsty sos to podstawa wielu potraw. Zagęszczanie go mąką może jednak zmienić smak podanego posiłku, ponad to stanowi ona także źródło zbędnych kalorii. Na szczęście istnieją skuteczne metody jak zagęścić sos bez mąki. Zdziwisz się, jakie to proste.

Jak zagęścić sos bez mąki?

Chociaż zagęszczanie potraw przy pomocy mąki jest stosowane od niepamiętnych czasów, dziś już raczej odchodzi się od tej metody . Znamy bowiem zdrowe i apetyczne patenty , jak zagęścić sos bez mąki. Koniecznie się z nimi zapoznaj.

Jednym z trików, jak zagęścić sos bez mąki, jest dodanie do niego koncentratu pomidorowego . Gęsta warzywna pasta skutecznie zmienia konsystencję dania . Ze względu na swój smak idealnie odnajdzie się w potrawach z pomidorową nutą .

Kolejnym składnikiem , który jest odpowiedzią na pytanie jak zagęścić sos bez mąki, jest śmietana . Poza wpływem na gęstość potrawy łagodzi także jej smak i nadaje przyjemnej kremowości . Tę metodę z powodzeniem zastosujesz w wielu rozmaitych przepisach .

Jak zagęścić sos bez mąki i innych składników?

Okazuje się, że zagęścić sos bez mąki możesz bez żadnych ekstra dodatków . Wystarczy odrobina cierpliwości lub ręczny blender kuchenny . Każdy z tych sposobów będzie odpowiedni do przygotowania innych dań .

Prostym patentem jak zagęścić sos bez wody jest zblendowanie jego składników . Ugotowane warzywa z łatwością rozpadną się w gorącym płynie i zmienią na plus konsystencję potrawy. Im większy udział warzyw w przepisie, tym gęstszy sos możesz uzyskać .

Ostatnią, za to podstawową metodą jak zagęścić sos bez mąki, jest jego redukcja na wolnym ogniu . Redukcja jest niczym innym, jak odparowaniem wody z potrawy . Im mniej płynu, tym danie staje się bardziej gęste. Przy redukowaniu sosu pamiętaj o częstym mieszaniu potrawy, aby zapobiec jej przypaleniu . Metody na zagęszczenie sosu mogą sprawdzić się w tym przepisie na gulasz . Zupa z pieczarkami smakuje wybornie dzięki gęstej, kremowej konsystencji .

Canva / oprju
Canva / oprju

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy