Zupa gulaszowa z pieczarkami. Pyszna i sycąca
Zupa gulaszowa z pieczarkami to pomysł na pożywne danie, zarówno na obiad, jak i większą uroczystość lub święta. Zupa gotowana na wołowinie z włoszczyzną, papryką i pieczarkami jest gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Poznaj prosty przepis na wyśmienitą zupę gulaszową z pieczarkami.
Zupa gulaszowa to wyśmienite danie dla całej rodziny. Gotuję ją również na święta i spotkania w większym gronie. Zupa wychodzi za każdym razem, zawsze jest gęsta i ma świetny, wołowo- warzywny aromat. Zupę doprawiam suszonym majerankiem i papryką słodką i ostrą, tak smakuje najlepiej.
Wołowinę pokój w małą kostkę, obtocz w mące i obsmaż, dzięki czemu mięso będzie idealnie miękkie, soczyste i odda cały smak do zupy. Nie doprawiaj wcześniej wołowiny, sól zamyka pory w mięsie, a pieprz może się przypalić. Wystarczy, że doprawisz danie pod sam koniec gotowania.
Szukasz pomysłu na świetne danie na obiad, święta lub większe spotkanie w rodzinnym gronie? Ugotuj czysty barszcz czerwony i podaj go z paluchami do barszczu z ciasta drożdżowego z dodatkiem kminku, wszyscy będą zachwyceni.
Przepis na zupę gulaszową z pieczarkami
Składniki:
700 g wołowiny do gulaszu
500 g pieczarek
duża cebula
2 papryki czerwone
2 marchewki
korzeń pietruszki
2 większe ziemniaki
puszka pomidorów krojonych
łyżka koncentratu pomidorowego
suszony majeranek
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka papryki słodkiej mielonej
łyżeczka ostrej papryki mielonej
zioła prowansalskie
2 łyżki mąki
olej do smażenia
sól, pieprz
natka pietruszki
Jak zrobić zupę gulaszową z pieczarkami?
Wołowinę pokrój w kostkę, każdy kawałek obtocz w mące i podsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do większego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, całą marchew, korze pietruszki, cebulę, wlej wodę, żeby przykrywała wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
W tym czasie pokrój pieczarki, paprykę i ziemniaki. Z wywaru wyjmij marchew i pietruszkę, pokrój je i dodaj do zupy, dodaj również paprykę i pieczarki, wsyp paprykę mieloną słodką, ostrą, majeranek i gotuj kolejne 30 minut.
Źródło zdjęcia: canva/Ready Made Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez 20 minut, do miękkości ziemniaków. Gotową zupę dopraw do smaku majerankiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj. Smacznego.