Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa gulaszowa z pieczarkami. Pyszna i sycąca
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.02.2022 01:00

Zupa gulaszowa z pieczarkami. Pyszna i sycąca

Zupa gulaszowa z pieczarkami
canva/Floortje

Zupa gulaszowa z pieczarkami to pomysł na pożywne danie, zarówno na obiad, jak i większą uroczystość lub święta. Zupa gotowana na wołowinie z włoszczyzną, papryką i pieczarkami jest gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Poznaj prosty przepis na wyśmienitą zupę gulaszową z pieczarkami.

Zupa gulaszowa to wyśmienite danie dla całej rodziny. Gotuję ją również na święta i spotkania w większym gronie. Zupa wychodzi za każdym razem, zawsze jest gęsta i ma świetny, wołowo- warzywny aromat. Zupę doprawiam suszonym majerankiem i papryką słodką i ostrą, tak smakuje najlepiej.

Wołowinę pokój w małą kostkę, obtocz w mące i obsmaż, dzięki czemu mięso będzie idealnie miękkie, soczyste i odda cały smak do zupy. Nie doprawiaj wcześniej wołowiny, sól zamyka pory w mięsie, a pieprz może się przypalić. Wystarczy, że doprawisz danie pod sam koniec gotowania.

Szukasz pomysłu na świetne danie na obiad, święta lub większe spotkanie w rodzinnym gronie? Ugotuj czysty barszcz czerwony i podaj go z paluchami do barszczu z ciasta drożdżowego z dodatkiem kminku, wszyscy będą zachwyceni.

Przepis na zupę gulaszową z pieczarkami

Składniki:

  • 700 g wołowiny do gulaszu

  • 500 g pieczarek

  • duża cebula

  • 2 papryki czerwone

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • 2 większe ziemniaki

  • puszka pomidorów krojonych

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • suszony majeranek

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka papryki słodkiej mielonej

  • łyżeczka ostrej papryki mielonej

  • zioła prowansalskie

  • 2 łyżki mąki

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Jak zrobić zupę gulaszową z pieczarkami?

Wołowinę pokrój w kostkę, każdy kawałek obtocz w mące i podsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do większego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, całą marchew, korze pietruszki, cebulę, wlej wodę, żeby przykrywała wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

W tym czasie pokrój pieczarki, paprykę i ziemniaki. Z wywaru wyjmij marchew i pietruszkę, pokrój je i dodaj do zupy, dodaj również paprykę i pieczarki, wsyp paprykę mieloną słodką, ostrą, majeranek i gotuj kolejne 30 minut.

Krojone pieczarki do zupy gulaszowej

Źródło zdjęcia: canva/Ready Made Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez 20 minut, do miękkości ziemniaków. Gotową zupę dopraw do smaku majerankiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj. Smacznego.

Tagi: Obiad Danie Zupa