Smakosze.pl Porady Jak zrobić ciasto na gofry?
canva/pixelshot

Jak zrobić ciasto na gofry?

12 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gofry kojarzą nam się przede wszystkim z letnią, słoneczną pogodą i wakacjami. To doskonały, niezwykle szybki deser na weekend, spotkanie z przyjaciółmi, czy słodką przekąskę dla dzieci. Sprawdź, jak przygotować ciasto na gofry, aby zawsze były miękkie, puszyste i z lekko chrupiącą, złocistą skórką.

Gofry to deser przygotowywany z ciasta podobnego do naleśnikowego, zapieczonego w gofrownicy o różnych kształtach. Najbardziej klasyczne są gofry kwadratowe, jednak możesz przygotować również gofry okrągłe, prostokątne, serduszka lub gofry bąbelkowe. Wszystko zależy od tego, jakiej formy użyjesz.

Najlepsze gofry są miękkie, puszyste, doskonale wypieczone, z chrupiącą skórką. Takie gofry przygotujesz samodzielnie w domu, wykorzystując wskazówki opisane poniżej. Gofry możesz podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionymi owocami, dżemem, polewą. Możesz stworzyć z nich także wytrawną przekąskę lub śniadanie. Tu znajdziesz prosty przepis na gofry z szynką i serem.

Przepis na ciasto na gofry

Składniki na 8-10 sztuk:

  • 750 g mąki tortowej typ 450

  • 2 jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • saszetka cukru wanilinowego

  • 500 ml mleka

  • 100 ml wody gazowanej

  • 250 ml oleju roślinnego

Jak przygotować ciasto na gofry?

Przygotuj odpowiednią mąkę

Mąka tortowa, czyli typu 450 jest mąką drobno zmieloną, delikatną i puszystą. Doskonale więc nadaje się do wypieków ciast, naleśników i gofrów.

Przygotuj ciasto

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wlej mleko, wodę i miksuj na wysokich obrotach. Oddziel żółtka od białek. Żółta dodaj do masy, wlej olej i ponownie miksuj do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Biała ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie połącz ją z masą. Dokładnie wymieszaj silikonową lub drewnianą łyżką.

Ciasto nalewaj do nagrzanej gofrownicy najlepiej przy pomocy chochli. Piecz 3-4 minuty.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy