Gofry z szynką i serem: prosty przepis krok po kroku
Pixabay.com

Gofry z szynką i serem: prosty przepis krok po kroku

Gofry z szynką i serem to pyszna i pożywna alternatywa dla słodkiego śniadania czy podwieczorku. Zachowują wygląd i urok gofrów, ale w środku kryją mięsno-serową niespodziankę. Poznaj prosty przepis na gofry z szynką i serem!

Gofry z szynką i serem: wytrawne też dobre

Choć gofry najczęściej kojarzą nam się ze słodkim przysmakiem polanym bitą śmietaną lub co najmniej dżemem, to jednak popularność zyskują już od paru lat gofry wytrawne, z mięsem, serwowane jako rodzaj zapiekanki, często podlewane keczupem.

Prezentujemy przepis na wytrawne, słonawe gofry z szynką i serem.

Gofry z szynką i serem: dla kogo?

Gofry z szynką i serem przypadną do gustu każdemu, kto lubi niebanalne przekąski, pożywne śniadania i ciepła kolacje.

Gofry z szynką i serem: na jaką okazję?

Gofry z szynką i serem to danie śniadaniowo-kolacyjne. Rano dadzą dużo energii dzieciom i dorosłym, wieczorem przyjemnie rozgrzeją żołądek. Gotowe gofry łatwo można przechować w lodówce, a na drugi dzień odgrzać, np. w pracy na lunch.

Gofry z szynką i serem: ile kalorii?

Gofry z szynką i serem są dość sycące. Zawierają szynkę, ser, masło, mleko i inne składniki, dające dużo energii – dlatego tak dobrze pasują na śniadanie. Osoby na ścisłej diecie powinny po prostu ograniczyć liczbę spożywanych gofrów.

Gofry z szynką i serem: trudność

Gofry z szynką i serem to danie bardzo proste do przygotowania. Trudność polega tylko na tym, że do upieczenia klasycznych gofrów trzeba mieć gofrownicę. Od biedy możemy upiec ciasto w piekarniku, a nawet na patelni, choć oczywiście wtedy nasze gofry nie będą miały charakterystycznej kraty.

Gofry z szynką i serem: czas na przygotowanie

Gofry z szynką i serem piecze się szybko i sprawnie, a wyrobienie ciasta nie jest skomplikowane. Ciasto musi jednak odstać w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, zanim dodamy do niego wytrawne dodatki i wylejemy je na gofrownicę. Oznacza to, że na gofry z szynką i serem będziemy musieli poczekać mniej więcej 2,5 godziny. Jeśli wyrobimy więcej ciasta, przy kolejnym pieczeniu oszczędzimy nieco czasu, ale po wyjęciu z lodówki ciasto na gofry i tak musi odstać 2 godziny.

Gofry z szynką i serem: składniki (na 4 gofry)

  • Szynka – 100 g
  • Ser żółty – 80 g
  • Papryka czerwona – pół jednej
  • Szczypiorek – szczypta
  • Papryczka chili - kawałek
  • Mąka pszenna – 300 g
  • Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
  • Cukier – 1 łyżeczkami
  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Masło – 100 g
  • Mleko – 500 ml
  • Drożdże świeże – 25 g
  • Jajka – 2 duże

Gofry z szynką i serem: składniki opcjonalne

  • Kukurydza – ½ puszki
  • Natka pietruszki posiekana – 3 łyżeczki
  • Kurkuma – ½ łyżeczki

Gofry z szynką i serem: potrzebne przybory

Do przygotowania gofrów z szynką i serem potrzebujemy noża, miski do wyrobienia ciasta, miksera, garnka, łyżki do mieszania i gofrownicy. Do przykrycia ciasta przyda się też płachta folii spożywczej lub zwykła szmatka kuchenna.

Gofry z szynką i serem: przygotowanie ciasta

Najpierw do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i cukier.

Następnie wlewamy mleko do garnka i podgrzewamy je lekko, to ok. 40 stopni Celsjusza. Nie może parować, wrzeć ani się przypalać. W mleku rozpuszczamy masło, mieszając w garnku mikserem na niskich obrotach. Do mleka z masłem dodajemy pokruszone drożdże i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, a potem przelewamy powoli do miski z mąką, cały czas wolno miksując powstającą masę. Miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Nasze ciasto na gofry z szynką i serem jest już niemal gotowe. Miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na dwie godziny w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto ma czekać przez noc, wstawiamy je do lodówki, a następnego dnia wystawiamy na stół na dwie godziny, by się ogrzało.

Gofry z szynką i serem: przygotowanie dodatków

Po dwóch godzinach dodajemy do ciasta wytrawne dodatki: ser, szynkę, paprykę, chili i szczypiorek. Ich wcześniejsze przygotowanie ogranicza się do drobnego pokrojenia. Po dosypaniu dodatków dokładnie mieszamy ciasto. Możemy chwytać gofrownicę!

Gofry z szynką i serem: pieczenie gofrów

Ciasto układamy na gofrownicy zimnej lub rozgrzanej. Ustawiamy temperaturę pieczenia lub kolor, jaki mają mieć nasze gofry (od jasnego do ciemnego, wszystko zależy od modelu gofrownicy i naszych upodobań), zamykamy klapę i włączamy urządzenie. Po paru chwilach nasze gofry z szynką i serem są już gotowe!

Gofry z szynką i serem: podanie

Gofry z szynką i serem same w sobie są pyszne – można potraktować je jako rodzaj lekkiej, prostej zapiekanki. W zależności od upodobań, gofry z szynką i serem serwujemy same, z keczupem, musztardą lub salsą pomidorową.

Gofry z szynką i serem: urozmaicenia

Urok gofrów z szynką i serem polega między innymi na tym, że można dowolnie zmieniać skład i proporcje dodatków, tak że gofry za każdym razem smakują inaczej. Popularnym dodatkiem do gofrów z szynką i serem jest np. kukurydza z puszki, którą możemy dosypać do ciasta po odsączeniu z zalewy.

Kto lubi zieleninę, może też domieszać do gofrów posiekaną drobno natkę pietruszki lub dowolne inne miękkie łodygi czy liście.

Komu miłe są przyprawy, może też dosypać do sypkich składników ½ łyżeczki kurkumy.

Gofry z szynką i serem: porady i wskazówki

Jeśli używamy suszonych drożdży zamiast świeżych, wsypujemy 7 g do suchych składników przed rozrobieniem ciasta, a nie do mleka.

Następny artykuł