Smakosze.pl Porady Jak zrobić i z czym podawać jajka w koszulce? Rozwiewamy wątpliwości
canva/olgna

Jak zrobić i z czym podawać jajka w koszulce? Rozwiewamy wątpliwości

2 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajka w koszulce to jajka gotowane na wodzie bez skorupki. Jajka mają ścięte, zaokrąglone białko i płynne żółtko, wylewające się po przekrojeniu. Jajka w koszulce to doskonały dodatek do wielu dań. Jak zrobić i z czym podawać jajka w koszulce? Jak sprawdzić świeżość jajek?

Jajka w koszulce to świetny pomysł na podanie jajek w inny sposób. Jajka w koszulkach są bardzo popularne, ponieważ wyglądają bardzo estetycznie, są pyszne i pasują do naprawdę wielu dań , w tym zwykłych kanapek, urozmaicając śniadania.

Aby białko stworzyło zwartą chmurkę otaczającą płynne żółtko, jajko w koszulce wymaga odpowiedniego sposobu gotowania. Technika i zakwaszenie wody sokiem z cytryny lub octem ma tutaj kluczowe znaczenie. Jajka w koszulce nie wyjdą tak, jak powinny, jeśli jajka nie będą świeże.

Sprawdź również, jak zrobić idealne jajko sadzone do obiadu , jak smażyć, czym je doprawić i z czym podawać.

Jak sprawdzić świeżość jajek do jajek w koszulce?

Jajka w koszulce muszą być przygotowane z najświeższych jajek, inaczej białko oddzieli się od żółtka podczas gotowania. Najlepsze będą jajka, które nie są starsze niż 10 dni od zniesienia, jak to sprawdzić?

Surowe jajko w skorupce zanurz w szklance z zimną wodą, jeśli opadnie na dno (niezależnie od tego, pod jakim kątem nachylenia), oznacza to, że jest świeże. Jajko unoszące się w wodzie jest znacznie starsze i nie nada się do zrobienia jajek w koszulce.

Świeże jajka wbite na talerz z przylegającym, gęstym białkiem

Źródło zdjęcia: canva/Cristian Mircea Balate Świeżość jajek możesz sprawdzić dodatkowo, kiedy wbijesz je na talerz. Świeże jajka mają gęste białko, które dobrze przylega do żółtka. W starszych jajkach białko po wbiciu na talerz rozlewa się i jest niemal przeźroczyste.

Ile i jak gotować jajka w koszulce?

Gotowanie jajka w koszulce zależy od Twoich oczekiwań i preferencji. Jeśli chcesz otrzymać płynne żółtko i półpłynne białko, gotuj jajka jedynie 2 minuty. Jajko z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem będą gotowe po 3 minutach gotowania. Jeśli natomiast chcesz troszkę mocniej ściąć żółtko, gotuj je przez 4 minuty.

Gotowanie jajek w koszulce

Źródło zdjęcia: canva/WoodysPhotos W gotowaniu jajek w koszulce bardzo ważna jest technika i proporcje: na 1 l wody wlej 2 łyżki octu spirytusowego 10% lub soku z cytryny - jajko szybciej się zetnie i zacznie się odpowiednio formować.

Przed gotowaniem jajek w koszulce musisz utworzyć również wir wody w garnku i do środka wbić jajko, które obracając się w zakwaszonej wodzie nabierze idealnego kształtu. Na początku gotuj jajka w koszulce w małym garnku, gotuj po 1 jajku, aby dopracować technikę.

Przepis na jajka w koszulce

Składniki:

  • 1 l wody

  • 2 łyżki octu spirytusowego 10% lub soku z cytryny

  • świeże jajka

Jak zrobić jajka w koszulce?

Jajka wyjmij z lodówki, aby zagrzały się w temperaturze pokojowej, każde wbij na osobny talerz, aby sprawdzić świeżość i konsystencję białek.

W mniejszym garnku zagotuj 1 l wody z dodatkiem octu lub soku z cytryny, gdy woda zacznie wrzeć, ustaw najmniejszą moc palnika, mieszaj energicznie łyżką w wodzie, tworząc wir.

Lekka sałatka z łososiem, rukolą, awokado, oliwkami i jajkiem w koszulce

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger W środek wiru wlej jajko i pozwól mu się ugotować, nie mieszaj już wody. Po 3 minutach gotowania jajko będzie już idealne - ścięte białko i płynne żółtko wylewające się po przekrojeniu.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy