Smakosze.pl
Jak zrobić idealne jajko sadzone?

canva/naito8

Jak zrobić idealne jajko sadzone?

13 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Z jajkiem sadzonym zrobisz wiele smacznych i pożywnych dań, które dostarczą Ci energii na wiele godzin. Jajko sadzone, teoretycznie proste w przygotowaniu, często się przypala lub jest zbyt ścięte, a wyglądem i smakiem przypomina jajko na twardo. Z czym podawać jajko sadzone? Jak zrobić idealne jajko sadzone z lejącym żółtkiem?

Idealne jajko sadzone ma mocno ścięte biało i płynne żółtko, które po przekrojeniu wylewa sią na talerz. Sekret idealnego jajka sadzonego tkwi w odpowiedniej obróbce termicznej, jeśli zbyt długo będziesz smażył danie, żółtko zetnie się zupełnie i zamiast jajka sadzonego otrzymasz jajko na twardo z przypalonym białkiem.

Jajko sadzone jest bardzo uniwersalną potrawą, doskonale sprawdzi się zarówno na pożywne śniadanie, obiad, jak i lekką kolację. Delikatne w smaku białko i słodsze, lejące żółtko to świetna propozycja na szybki posiłek o każdej porze dnia.

Jaka patelnia i jaki rodzaj tłuszczu do jajka sadzonego?

Jajka sadzone zawsze rób na teflonowej lub ceramicznej patelni, które mają grubą powłokę nieprzywierającą. Jajko sadzone na innej patelni przyklei się do jej dna, będzie spalone i porwie się podczas zdejmowania.

Wbijanie jajka na patelnię teflonową

Źródło zdjęcia: canva/Klaus Nielsen

Jajka sadzone smaż na maśle, oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Osobiście polecam oliwę, ponieważ jajko nabiera delikatnego, oliwkowego smaku i jest usadzone idealnie, bez przypaleń. Jajko sadzone na maśle jest równie smaczne, jednak musisz go pilnować, ponieważ szybko się przypala.

Czym doprawić jajko sadzone?

Jajko sadzone po wbiciu na patelnię dopraw solą i pieprzem w bardzo małych ilościach, aby jedynie podkreślić jego smak. Wystarczy dosłownie szczypta przypraw, żeby jajko smakowało idealnie.

Jajka sadzone na kanapce z posiekanym szczypiorkiem

Źródło zdjęcia: canva/fermate

Zaraz po usadzeniu jajko możesz również oprószyć ulubionymi ziołami, np. suszoną bazylią, tymiankiem, oregano. Jajka sadzone świetnie smakują także, kiedy posypiesz je także posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Z czym podawać jajko sadzone?

Jajko sadzone to świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i obiad i kolację. Wystarczą odpowiednie dodatki, aby przygotować wyśmienite i pożywne dania.

Na śniadanie jajko sadzone smakuje doskonale z tostami francuskimi z awokado, frankfurterkami, szynką, chipsami z boczku i świeżym pomidorem. Świetnym pomysłem na śniadanie jest również jajko sadzone w papryce, dzięki czemu smakuje i wygląda rewelacyjnie.

Jajko sadzone podane z chipsami z boczku, frankfurterkami i tostem

Źródło zdjęcia: canva/icetocker

Jajko sadzone na obiad to proste, szybkie i tanie danie dla całej rodziny. Podaj jajka z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem, mizerią lub zwykłym kefirem, a stworzysz pyszny posiłek na ciepło. Na kolację natomiast możesz usadzić jajka na szynce, fasolce szparagowej, pomidorach, szpinaku. W tym artkule dowiesz się, jak zrobić jajka sadzone ze szpinakiem, czyli lekką i zdrową kolację.

Przepis na idealne jajko sadzone

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • posiekany szczypiorek, pietruszka lub inne zioła (opcjonalnie)

Jak zrobić idealne jajko sadzone?

Jajka smaż pojedynczo na małej patelni, aby miały idealny kształt. Większa ilość jajek sadzona w tym samym czasie poskleja się, może się przypalić, a gotowe jajka nie będą miały ładnego kształtu. Na patelni rozgrzej oliwę, wbij jajko, oprósz solą, pieprzem i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty.

Jajko sadzone na małej, teflonowej patelni

Po tym czasie zmniejsz temperaturę smażenia, przykryj patelnię smaż jeszcze 2 minuty. Jajko będzie idealnie usadzone, będzie miało ścięte białko i płynne żółtko. Oprósz ulubionymi ziołami, smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >