Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > To ostatni moment na sianie rzeżuchy. Posiej dzisiaj, wyrośnie do Wielkanocy
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.04.2025 15:19

To ostatni moment na sianie rzeżuchy. Posiej dzisiaj, wyrośnie do Wielkanocy

rzeżucha
Fot. Shutterstock

To ostatni dzwonek na posianie rzeżuchy! Rozpoczynając uprawę właśnie teraz, będziesz mieć pewność, że te cenne kiełki wyrosną na Wielkanoc. Nie tylko ozdobisz nimi stół, ale też wzbogacisz smak świątecznych dań. Poznaj ich właściwości, sposób uprawy, a przede wszystkim czas wysiewu. Szczegóły poniżej. 

Rzeżucha musi być

Wielkanoc jest świętem, które wypakowane jest symboliką nadejścia nowego życia po brzegi. Okazuje się jednak, że nie tylko jajka noszą tę alegorię, ale też rzeżucha. Z tego właśnie powodu powinna w czasie świąt znaleźć się na stole. Choć stanowi ona przede wszystkim ozdobę, może być wykorzystywana także jako dodatek do potraw. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie sałatek czy jajek z majonezem. 

Nada potrawom nie tylko smaku, ale też cennych składników odżywczych. Zawiera sporo witaminy C oraz E. Ponadto w jej składzie można znaleźć także liczne minerały cenne dla organizmu. Są to: magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo. Co ciekawe, uprawa rzeżuchy jest bardzo łatwa, więc nie trzeba kupować jej w sklepach, bo za grosze można wyhodować ją w domu. Należy tylko w odpowiednim momencie ją posiać. 

nasiona.jpg
Fot. Canva
Ten kapuśniak smakuje wyjątkowo dzięki 1 składnikowi. Najlepszy przepis od babci

Jak siać rzeżuchę?

Kiełki rzeżuchy można wyhodować na dwa sposoby. Nasiona mogą zostać wysiane zarówno do gleby, jak i na watę. Polecamy wybrać drugą metodę, bo dzięki niej roślina wyrośnie na pewno i co najważniejsze – cały proces zajmie stosunkowo krótki czas. Do siania, oprócz nasion, niezbędne będzie płaskie naczynie, np. talerz lub spodek, a także wspomniana wata oraz woda. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

W naczyniu ułóż watę. Następnie ułóż na niej nasiona i obficie skropl je wodą. Kiełkowanie nasion rozpocznie się już po około 2 dniach. Wyhodowaną przez siebie rzeżuchę można spożywać po 7-10 dniach od wykiełkowania. Po zakiełkowaniu roślinę przenieść do doniczki z ziemią. 

rzeżucha na wacie.jpg
Fot. Canva

Ostatni moment na sianie rzeżuchy

Aby rzeżucha wyrosła na Wielkanoc, należy posiać ją około 2 tygodnie wcześniej. Wtedy można mieć pewność, że świąteczny stół zostanie udekorowany kiełkami z domowej uprawy. Jeżeli zdarzyło ci się o tym terminie zapomnieć, to nie jest to powód do zmartwień. Wykorzystując sposób opisany powyżej, rzeżuchę można wysiać także około tygodnia wcześniej. 

Domowe plony będą udane, jeżeli zapewnisz im odpowiednie warunki. Po pierwsze ważne jest, aby nasionka namoczyć wcześniej w ciepłej, lecz nie w gorącej wodzie. I dopiero po tej czynności je wysiać. Po drugie, kiełkom należy zapewnić odpowiednią temperaturę. Im wyższa ona będzie, tym szybciej rzeżucha będzie rosnąć. Jeżeli zależy ci na szybkim wzroście, koniecznie spełnij ten warunek. 

Niedawno pisaliśmy o tym, jak przygotować białą kiełbasę na święta. Wskazaliśmy także najczęściej popełniane błędy podczas sadzenia ogórków

rze.jpg
Fot. Canva