Jak zrobić idealną owsiankę?
Owsianka na śniadanie to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia, jest sycąca, zdrowa i pyszna. Owsianka na wodzie lub mleku podana z jabłkami, truskawkami, śliwkami, miodem, orzechami, cynamonem i innymi składnikami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i solidna dawka energii i dobrego humoru z rana. Jak zrobić idealną owsiankę?
Płatki owsiane dostarczają nam energii na wiele godzin, wzmacniają naszą koncentrację, a dzięki pysznym dodatkom poprawiają również nastrój, dzięki czemu jesteśmy gotowi do działania już od samego rana. Owsianka pobudzi Cię lepiej niż kawa, sprawdź, jak ją przygotować i dlaczego warto na stałe włączyć ją do diety.
Owsianka to pełna dowolność łączenia dodatków. Przygotujesz ją z wieloma pysznym składnikami, przyprawami, dosłodzisz miodem, syropem klonowym czy czekoladą. Owsiankę możesz gotować również swoim dzieciom, z pewnością słodkie dodatki i owoce oczarują ich swoim smakiem, a całe danie dostarczy im niezbędnych witamin i minerałów.
Miód miodowi nierówny- w tym artkule dowiesz się, po czym rozpoznać dobry miód o doskonałym smaku i cennych dla zdrowia właściwościach.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Owsianka to prawdziwa bomba witaminowa i energetyczna. Dostarcza nam wielu niezbędnych składników odżywczych i błonnika, dzięki czemu mamy więcej energii i jesteśmy syci przez wiele godzin . Błonnik dodatkowo wspiera pracę jelit i całego układu trawiennego.
Płatki owsiane to źródło białka, węglowodanów i dobrze przyswajalnych kwasów tłuszczowych nienasyconych, które między innymi zmniejszają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
Źródło zdjęcia: canva/carlosgaw Płatki to również bogactwo witamin i minerałów, zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, w tym tiaminę i kwas pantotenowy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego układu nerwowego.
W płatkach znajdziemy również fosfor, wapń, magnez, krzem i cynk, które między innymi wzmacniają nasze zęby i kości, regulują pracę serca, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Rodzaje płatków owsianych
W sklepach dostaniemy aż trzy rodzaje płatków owsianych:
-
płatki zwykłe - płatki najmniej przetworzone o stosunkowo dużych ziarnach, które wymagają gotowania, jednak zachowują całą gamę wartości odżywczych, są najzdrowsze
-
płatki górskie - płatki poddane obróbce termicznej, są mniejsze od płatków zwykłych, jednak zachowują wszystkie wartości odżywcze
-
płatki błyskawiczne - płatki są drobno zmielone, przez co nie trzeba ich gotować, jednak są również najbardziej przetworzonym rodzajem płatków i przez to tracą część swoich cennych właściwości.
Na czym ugotować idealną owsiankę?
Owsiankę możesz ugotować zarówno na wodzie, jak i mleku roślinnym lub zwierzęcym. Płatki do owsianki przygotuj wieczorem. Płatki zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, dzięki czemu rano będą miękkie, smaczne i szybko się ugotują.
Źródło zdjęcia: canva/pilip76 Rano płatki będą już idealnie miękkie, wchłoną całą wodę, a Ty możesz przystąpić do gotowania idealnej owsianki. Namoczone płatki gotują się błyskawicznie, niezależnie od tego, czy zrobisz owsiankę na wodzie, mleku krowim czy roślinnym.
Jak zrobić idealną owsiankę na wodzie?
Płatki zalej zimną wodą i ostaw na całą noc. Następnego dnia, kiedy płatki będą już miękkie, przełóż je do rondla i zalej wodą. Ważne są proporcje- na 1 szklankę płatków wlej 2 szklanki wody, dzięki czemu płatki się nie przypalą.
Źródło zdjęcia: canva/MariaShumova Płatki doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj kilka minut do miękkości. Do płatków dodaj szczyptę kurkumy, wanilii lub cynamonu i ulubione dodatki.