Po czym rozpoznać dobry miód?
Jesienią i zimą chętniej niż zwykle kupujemy miód. Wiadomo, zwiększa odporność, potrafi odegnać pierwsze oznaki przeziębienia. Jednak takie działanie wykazuje tylko i wyłącznie naturalny, pszczeli miód. A wiesz, po czym rozpoznać dobry miód? Jeśli nie, przedstawimy ci kilka sposobów, w jaki możesz go sprawdzić.
Jeśli nie masz zaufanego miejsca, w którym zaopatrujesz się w miód, uważaj, by nie kupić miodowej podróbki. Sztuczny miód co prawda na pierwszy rzut oka wygląda jak naturalny, ale jest robiony z cukru i wody. Nie ma więc tych wszystkich cennych właściwości, na których ci zależy. Jak więc poznać czy masz do czynienia z pszczelim miodem?
Po czym rozpoznać dobry miód?
Przede wszystkim czytaj etykiety. Na naturalnym miodzie jest zawsze napisane, jaki to jest rodzaj miodu. Jeśli zaś zauważysz na etykiecie wymienione składniki, a wśród nich glukozę, fruktozę, sacharozę, wodę i aromaty możesz być pewna, że jest to miód sztuczny.
Naturalny miód możesz też poznać po jego wadze. Jeśli sięgasz po litrowy słoik, masa zawartego w nim miodu powinna wynosić co najmniej 1,4 kg. Sztuczny miód ma mniejszą gęstość, więc jego litrowy słoik będzie ważył mniej.
Jeśli zauważysz, że miód jest częściowo skrystalizowany, to dla ciebie dobry znak. Tylko miód naturalny potrafi krystalizować. Proces ten następuje już nawet kilka miesięcy po zbiorze, choć zależy to od rodzaju miodu. Nie obawiaj się takiego miodu. Jest to naturalny proces, który nie wpływa na zmianę właściwości odżywczych miodu.
Domowe testy prawdziwości miodu
Są jeszcze inne metody sprawdzenia, czy miód jest naturalny. Przeprowadź je w domu, jeśli masz wątpliwości co do jakości miodu. Test rozpuszczania. Do szklanki wlej zimną wodę, a potem łyżeczkę miodu. Jeśli miód będzie się powoli rozpuszczać, tworząc w wodzie smugi, jest to miód naturalny. Sztuczny miód rozpuszcza się bowiem szybko i równomiernie.
Test ściekania. Nabierz miód łyżeczką, a potem lej go na spodek. Jeśli miód ścieka powoli i równomiernie, nie rwąc się, a do tego na spodku powstał stożek, to kupiłaś pszczeli miód. Jeśli zaś miód rozlał się równomiernie po spodku, niestety jest on sztuczny.
W naszym serwisie znajdziesz też inne, kuchenne porady. Dowiedz się, dlaczego lepiej nie dodawać cytryny do herbaty, a także jak dbać o deskę do krojenia.
Źródło zdjęcia: canva/surajps
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poradnikzdrowie