Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Po wielkanocnym gotowaniu zostały ci skorupki jajek? Zalej je octem, wyjdzie cudo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.04.2025 09:32

Po wielkanocnym gotowaniu zostały ci skorupki jajek? Zalej je octem, wyjdzie cudo

obieranie jajka
Fot. Shutterstock

Wielkanoc to niezliczona liczba jajek jedzonych w różnych postaciach lub przetwarzanych na potrawy. Czy można ten produkty wykorzystać w całości? Tak! Choć skórka jajek jest raczej chrupiąca, z pewnością znajdzie zastosowanie w ogrodzie.

Przetwarzanie skorupek jajek

Skorupki jajek to jeden z niewielu produktów zwierzęcych, które według naszych zasad segregacji śmieci powinny trafiać do pojemnika na odpady bio. Jednak brązowy worek nie musi być ich przeznaczeniem. Te wapniowe skarby można wykorzystać jako odżywkę do roślin – kwiatów czy warzyw.

Jak wiadomo, skorupki jajek są skarbnicą przede wszystkim wapnia. Wzbogaci on doskonale glebę pod większość roślin, które potrzebują tego składnika. Można też wzmocnić jego zastosowanie, wyciągając z łupinek maksimum minerałów.

roślina w korupce

Zalej nią liście laurowe i pij po Wielkanocy. Zapomnisz o przykrych dolegliwościach

Zalej skorupki jajek wielkanocnych octem

Zamiast podsypywać jajeczny proszek bezpośrednio pod kwiaty, można przygotować domową odżywkę ze skorupek jajekz Wielkanocy i octu. Płyn taki można potem przechowywać przez wiele miesięcy – byle w chłodzie. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Oczywiście, nadmierne zakwaszanie gleby nie jest czynnością korzystną dla domowych ogrodników. Używamy jednak na tyle mało octu, że nie wpłynie on znacząco na warunki dla kwiatów czy warzyw. Pozwoli natomiast dodać ziemi wapń i inne minerały ze skorupek jaj.

skorupki jajek

Jak przygotować nawóz z jajek z Wielkanocy

Przygotowanie takiej odżywki może być nieco czasochłonne, choć przy odrobinie wprawy poziom trudności spada. Chodzi tylko o to, by od skorupek z resztek z Wielkanocy oddzielić błonki i pozbyć się resztek białka. Następnie skorupki takie rozdrabniamy i wypalamy w maksymalnej temperaturze piekarnika przez ok. 20 minut. To oczyści skorupki do końca.

Skorupki takie przekładamy do słoika i zalewamy 10-procentowym octem. Zakręcamy naczynie i odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 miesiące. Po tym czasie cedzimy, a ocet dokładnie zakręcamy, by przechowywać go na półce. Nawóz można nanosić za pomocą rozpylacza albo dodawać do wody, którą podlewamy rośliny na grządkach lub w doniczkach.

pokruszone skorupki

Nawóz ze skorupek jak i octu

Co ciekawe, jedną partię skorupek jaj można ekstrahować nawet 3-4 razy. Po zlaniu jednej partii octu nalewamy więc na łupinki kolejną i powtarzamy proces. Tak przygotowana odżywka przechowuje się całkiem dobrze. Trzeba tylko pamiętać, by zapewnić jej chłód i mrok.

Podobną metodę zastosować można z kośćmi zwierzęcymi, z tym tylko, że te trudniej jest oczyścić i rozdrobnić. Skorupki jajek mogą też nam posłużyć do odstraszania ślimaków. Z rozbitych na drobiazgi łupin można zrobić zaporę, przez którą szkodniki nie przejdą z powodu bólu, jaki w nich to wywołuje.

Wypróbuj też przepis na chłopską zupę i sposób na pisanki z motywem roślinnym.

nawożenie roślin