Odkąd gotuję z tym kalafior, w kuchni już nie śmierdzi. To takie proste

Kalafior to tanie, zdrowe, smaczne i pożywne warzywo. Ma jednak jeden mankament. Jest nim niezbyt przyjemny zapach, który przesyca kuchnię podczas gotowania. Jest jednak na to sposób. Przyjrzyjmy się więc zasadom dotyczącym gotowania kalafiora.
Gotowanie kalafiora
Zacząć może warto od przypomnienia, że gotowanie kalafiora wcale nie jest obowiązkowe. Zaserwowane na surowo różyczki dodadzą doskonałej struktury sałatce. Są też same w sobie świetną przekąską z sosem czosnkowo-koperkowym na bazie jogurtu.
Kalafior można też zetrzeć na tarce o grubych okach, a nawet zmiksować w blenderze. Efekt określany bywa czasami jako risotto – jedzone na surowo stawia opór zębom. Ugotowane zmienia się zaś w kremową masę. Można przyrządzać je właśnie jak ryż arborio, dodając po chochli bulionu lub wody, aż ziarenka będą al dente. Doskonały jest także upieczony kalafior.

Jak gotować kalafior
Jednak w polskiej kuchni najbardziej przyjął się kalafior w postaci ugotowanej. To świetne rozwiązanie – jest smaczny, miękki i soczysty. Przygotowując go trzeba jednak pamiętać o kilku rzeczach, zwłaszcza że długo gotowany, kalafior wypełnia kuchnię nieprzyjemnym zapachem.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Na zapach ten poradzić może dodanie pół szklanki mleka do wody, w której gotujemy warzywo. Zamiast mleka możemy też wcisnąć sok z połówki cytryny, który wyraźniej zmieni smak kalafiora. Podobnym zabiegiem jest dodanie aromatycznego liścia laurowego, który przełamie zapach w kuchni, lecz także smak potrawy.

Gotowanie kalafiora
Rozwiązania te możemy stosować niezależnie od tego, w jakiej postaci gotujemy kalafior. Tu jest kilka szkół. Większość zapewne dzieli warzywo na większe różyczki, dzięki czemu lepiej mieści się ono do garnka. Jeśli mamy większe naczynie, wystarczy skrócić głąb kalafiora i zalać go wodą – niekoniecznie na całą wysokość. Jeśli ugotujemy go pod przykryciem, wystająca część także ugotuje się na parze.
Kalafior jest też świetny jako warzywo gotowane właśnie w parowarze. Zachowuje wtedy większą zwartość i trudniej go rozgotować. Jeśli chcemy przełamać jego zapach w kuchni, do wody w garnku lub parowarze dodajemy także liść laurowy, który zabije nieprzyjemny aromat. Nie ma reguły dotyczącej tego, ile czasu gotować kalafior – najlepiej po 10 minutach gotowania zacząć sprawdzać go, od czasu do czasu nakłuwając widelcem.

Co zrobić, by kalafior był biały
Gotowany kalafior może zmienić barwę z białej na żółtawą. Można temu jednak zaradzić. By uzyskać efekt jak na zdjęciach z reklam, do kalafiora dodajemy szczyptę cukru albo małą łyżeczkę sody oczyszczonej.
Warto pamiętać, że kalafior ugotowany al dente jest o wiele lepszy niż ten rozgotowany. O ile jeśli chodzi o smak czy strukturę jest to kwestia preferencji, ten bardziej twardy jest łatwiejszy do strawienia. Zwarta konsystencja odnajduje się też lepiej w większej palecie potraw.
Wypróbuj też przepisy na chłopską zupę z Kaszub i zamiennik dla wielkanocnego barszczu.






































