Smakosze.pl Porady Jak zrobić idealne gofry?
canva/baibaz

Jak zrobić idealne gofry?

31 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gofry to zawsze świetny pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Oprószone cukrem pudrem, polane polewą, z bitą śmietaną, owocami, dżemami smakują wyśmienicie. Odpowiednie smażenie i przygotowanie ciasta to sekret doskonałych, chrupiących i jednocześnie miękkich w środków gofrów. Sprawdź, jak zrobić idealne gofry w domu.

Gofry na słodko kojarzą nam się głównie z wakacjami, morzem i długimi, słonecznymi dniami. Możesz samodzielnie przygotować pyszne desery, które będą równie chrupiące i smaczne, co te podawane w budkach przy plażach. Gofry na słodko uwielbiam robić zimą, aby umilić sobie chłodne dni i pomarzyć trochę o gorącym lipcu.

Poniżej znajdziesz prosty przepis na gofry na słodko. Jeśli zastosujesz również rady dotyczące samego pieczenia, gofry wyjdą idealnie za każdym razem, a Ty staniesz się domowym królem słodkości. Gofry podaj z cukrem pudrem, dżemem truskawkowym , ulubioną polewą, owocami.

Gofry możesz również przygotować w wytrawny sposób. Tu poznasz przepis na pożywne gofry z szynką i serem , idealne na pożywne śniadanie, lunch lub kolację.

Przepis na idealne gofry na słodko

Składniki na 8 gofrów:

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka mleka

  • starta laska wanilii lub cukier wanilinowy

  • szczypta soli

  • jajko

  • łyżka cukru

  • łyżeczka oleju roślinnego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania ciasta o odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki lub mleka.

Jak zrobić idealne gofry?

Sekret doskonałych gofrów tkwi zarówno w cieście, jak i gofrownicy, z jakiej korzystasz. Sprzęt do gofrów musi mieć wysoką moc, aby ciasto było przypieczone i chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. W gofrownicy o małej mocy zrobić gofry, jednak będą miękkie i stracą swój wygląd pod ciężarem owoców lub dżemu.

Gofry belgijskie

Do ciasta do gofrów zawsze dodawaj świeżą, startą laskę wanilii, ewentualnie olejek lub cukier wanilinowy, aby deser miał świeży, waniliowy smak. Ciasto na gofry nie może być ani za rzadkie, ani za gęste, musi mieć konsystencję lekko lejącą, taką, jak ciasto naleśnikowe. Ciasto wlewaj do rozgrzanej gofrownicy i piecz od 3 do 5 minut, aż gofry ładnie się zarumienią.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy