Jak zrobić paprykę faszerowaną mielonym mięsem drobiowym i ryżem?
pixabay.com

Jak zrobić paprykę faszerowaną mielonym mięsem drobiowym i ryżem?

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym to jeden z najbardziej znanych i klasycznych przepisów. Pozbawione pestek warzywo wypełniamy mielonym mięsem drobiowym, ryżem oraz innymi składnikami dla smaku. Taka potrawa pięknie się prezentuje na naszym stole, dlatego też świetnie sprawdzi się jako obiad podany podczas wizyty gości.

Jak faszerować paprykę?

Papryka jest najsmaczniejsza w sierpniu i we wrześnie, ale w inne miesiące też możemy ją bez problemu dostać w sklepach. Faszerowana z karmelizowaną, przypieczoną skórką oraz pysznym wkładem to świetna propozycja na niedzielny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Można ją jeść od razu wyjętą z pieca, jak i na zimno. Jednak dość rzadko zostaje z niej coś na później.

Faszerować paprykę można niemal wszystkim. Stworzymy ją w wersji fit, w wegetariańskiej, jak i na wzór tradycyjnych polskich potraw. Z reguły umieszcza się w niej ryż, kasze, warzywa, tofu, mięsa mielone lub sery czy grzyby. Opcji zatem jest bardzo dużo i niewątpliwie każdy znajdzie coś dla siebie!

Co ciekawe, papryka to jedno z niewielu warzyw, które utrzymują swoje cenne właściwości odżywcze, nawet tuż po poddaniu bardzo wysokim temperaturom. Jest to bardzo ważna i godna docenienia właściwość, bowiem papryka to niesamowite źródło przeciwutleniaczy, beta-karotenu, witaminy E, B i C. Ponadto znajdziemy w niej całkiem dużo fosforu, żelaza, magnezu i potasu. Biorąc pod uwagę fakt, że często faszerujemy ją dodatkowymi porcjami warzyw, musimy przyznać, że naprawdę warto zachować ją w swojej diecie!

Przepis na paprykę faszerowaną ryżem i mielonym mięsem drobiowym

Każdy, kto jadł paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem, musi przyznać, że jest to potrawa pyszna i sycąca. Ciężko powstrzymać się od poproszenia o drugą porcję.

Smaczny duet mięsa mielonego z ryżem świetnie komponuje się z kolorowymi i cennymi dla zdrowia paprykami. Żeby dodać jeszcze trochę więcej kolorytu, w naszym przepisie wzbogacamy ją o cebulę, natkę pietruszki, pomidory, a nawet białe wino! Odpowiednio dobrane przyprawy dodadzą niesamowitego aromatu. Zatem jeśli lubicie faszerowaną paprykę, musicie skorzystać z tego niezwodnego przepisu. Większość osób przypuszcza, że jest to zadanie trudne i jest przekonana, że nie da sobie z nim rady. Jednak wbrew pozorom jest to przepis prosty i każdy, nawet najmniej doświadczony kucharz, świetnie sobie z nim poradzi. Wszystkie składniki powinniśmy mieć już w domu, a zrobienie farszu i przygotowanie papryki nie powinno nam zająć zbyt dużo czasu. Nawet jeżeli jesteście zapracowani, to bez żadnego problemu przygotujesz zdrowe i pyszne papryki faszerowane w ciągu tygodnia. Zapewniamy, że koniec końców będziecie bardzo zadowoleni ze swojej potrawy. Może nawet zainspirujecie się do wykonania jej ponownie lub zrobienia swojego własnego, niespotykanego farszu. Polecamy jednak zacząć od tego poniżej!

Składniki na 4 porcje

100 g ryżu
4 czerwone papryki
4 łyżki oliwy extra virgin
500 g mielonego mięsa, najlepiej drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 puszka posiekanych obranych pomidorów
4 łyżki białego wina


Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy w osolone wodzie. Odcedzamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W międzyczasie bierzemy paprykę i kroimy ją na dwie części. Obie dokładnie oczyszczamy. Możemy także odkroić górę papryki i wydrążyć ją w środku, jednak jest to trudniejsze. Wysmarowujemy jej wnętrze oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso mielone wkładamy do miski i mieszamy z ryżem, posiekaną na drobno cebulą i startym czosnkiem. Dodajemy jajka, suszone oregano, tymianek, natkę pietruszki oraz 1 łyżkę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dokładnie wszystko mieszamy. Gotowy farsz wykładamy w połówki papryki. Dodajemy później po jednej łyżce pomidorów na każdą paprykę, polewamy winem i skrapiamy odrobiną oliwy. Dodatkowo doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy całość do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w piekarniku na około 50 minut. Po tym czasie nasze faszerowane papryki są gotowe do podania!

Następny artykuł