Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem i fetą?
Sałatka z pieczonym burakiem i fetą jest jedną z moich ulubionych sałatek. Doskonała na lunch i kolację, lekka, bardzo pożywna i smaczna. Rukola z burakiem i fetą świetnie komponuje się w towarzystwie orzechów włoskich, pestek dyni i słonecznika. Całość skropiona jest aksamitnym, wyrazistym sosem winegret. Sprawdź, jak przygotować rewelacyjną sałatkę z pieczonego buraka i fety.
W okresie jesienno-zimowym powinniśmy zwracać szczególną uwagę na swój stan zdrowia i uzupełniać niezbędne witaminy i minerały, najlepiej za pomocą diety. Sałatka z pieczonym burakiem z fetą, orzechami i pestkami to bomba witaminowa, która wzmocni Twój organizm oraz poprawi samopoczucie. Jest niezwykle zdrowa i pyszna.
Pieczone buraki są przede wszystkim źródłem żelaza, polecane są więc osobom osłabionym i cierpiącym na anemię. W burakach znajduje się również wiele witamin oraz związków zmniejszających cholesterol oraz o działaniu detoksykującym. Orzechy i pestki natomiast są bogate w potas, magnez oraz witaminy z grupy B, odpowiadające między innymi za pamięć, koncentrację oraz prawidłowe przewodnictwo neurologiczne.
Przepis na sałatkę z pieczonym burakiem i fetą
Składniki na 2 porcje:
-
2 średnie buraki
-
2 garście rukoli
-
pół opakowania sera feta
-
łyżka pestek dyni lub słonecznika
-
łyżka orzechów włoskich
Składniki na sos winegret:
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżka miodu
-
łyżka soku z cytryny
-
łyżeczka musztardy
-
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem i fetą?
Na początku nagrzej piekarnik do 190-200 stopni C. Buraki dokładnie umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i piecz godziny do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie odstaw do przestygnięcia, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej pestki słonecznika lub dyni (pestki możesz również zmieszać). Praż do momentu, w którym wytrąci się delikatny olej, pestki nabiorą złocistego koloru i zaczną intensywnie pachnieć, przesyp je do miseczki.
Następnie przygotuj sos winegret: wszystkie składniki przelej do małego słoiczka, zakręć i energicznie wstrząśnij kilka razy, aż otrzymasz jednolity, gładki sos.
Na każdy talerz nałóż kolejno rukolę, buraka, pokrojoną w kostkę fetę, następnie posyp orzechami, pestkami i całość polej sosem.
Smacznego.