Jak zrobić soczyste burgery wołowe?
Burgery wołowe to świetny pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Bułka podana z idealnie przygotowanym i usmażonym mięsem, dodatkami i sosami smakuje rewelacyjnie. Jak zrobić soczyste burgery wołowe, jak z najlepszej burgerowni?
Masz ochotę na wyśmienite burgery, ale nie wiesz, jak przygotować mięso, aby było idealnie miękkie, doprawione i usmażone? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakie mięso jest idealne do burgerów wołowych, jak je przygotować, usmażyć i z jakimi dodatkami podać, aby stworzyć danie jak z najlepszej burgerowni.
Przygotowanie kotletów wołowych do burgerów wymaga zachowania kilku zasad, aby nie były twarde i miały doskonały smak. Najważniejsze jest wyrabianie i smażenie. W burgerach nie może zabraknąć również warzyw i sosów. Do całego dania podaj frytki z batatów lub grube frytki belgijskie, są najlepszym dodatkiem do bułki z wołowiną.
Jakie mięso do burgerów wołowych?
Nigdy nie kupuj gotowych kotletów do burgerów. Zawierają duże ilości sztucznych ulepszaczy smaku, a samo mięso będzie zbite i twarde niczym podeszwa buta.
Do burgerów wołowych najsmaczniejszy będzie świeży kawałek łopatki, rostbefu lub antkrykotu. Te rodzaje wołowiny, oprócz pysznego mięsa, zawierają również tłuszcz, który jest doskonałym nośnikiem smaku w burgerach.
Źródło zdjęcia: canva/ Jyliana Wołowinę kupuj w sklepach mięsnych i zawsze wybieraj ładne, różowe mięso, aby mieć pewność, że jest świeże. Wołowina, która zmienia kolor z różowego na blady lub żółty nie jest już pierwszej świeżości lub jest nafaszerowana antybiotykami.
Jak przygotować mięso wołowe do burgerów?
Mięso umyj, osusz i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, następnie przełóż do szklanej miski i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, aby jak najlepiej spulchnić wołowinę, wtedy będzie najlepsza.
Z mięsa uformuj kotlety, możesz je zrobić ręcznie lub wykorzystać do tego specjalną formę do burgerów. W każdym kotlecie zrób delikatne wgłębienie, jak w cieście na pizzę, aby mięso równomiernie się smażyło.
Źródło zdjęcia: canva/ Iblinova Idealne burgery to dokładnie odmierzone mięso, do małych burgerów rób kotlety o gramaturze 120 g, średnie- 150 g, duże, mięsne burgery w dużej bułce- 240 g wołowiny. Burgery z taką ilością mięsa będą najsmaczniejsze.
Jak smażyć mięso wołowe do burgerów?
Gotowe kotlety oprósz delikatnie solą i pieprzem, odstaw na 5-10 minut, aby mięso odpoczęło. Przygotuj patelnię grillową i smaż na mocno rozgrzanym oleju o wysokiej temperaturze dymienia, np. na oleju rzepakowym.
Źródła zdjęcia: canva/ Strannik_fox Podczas smażenia kotlety obracaj co 30 sekund, łączny czas smażenia to 2,5-3,5 minuty na stronę, wtedy mięso będzie soczyste w środku i będzie miało chrupiącą skórkę. Po usmażeniu również odstaw kotlety na 3-4 minuty, aby odpoczęły.
Jakie dodatki do burgerów wołowych?
Do burgerów wołowych przygotuj pomidory pokrojone w plastry, ogórki zielone, cebulę czerwoną, ser, np. cheddar. To podstawowe dodatki, które doskonale łączą się z bułką i mięsem. Do burgerów wołowych sprawdzą się również ogórki konserwowe , jajko sadzone , chipsy z boczku.
Źródło zdjęcia: canva/ Roman Budnyi W burgerach nie może również zabraknąć sosu, który scali bułkę, mięso i wszystkie dodatki. Aromatyczny sos aioli , czosnkowy, bbg, pomidorowy, tatarski, musztardowy to absolutne hity w burgerach. Sosy te podawane są w najlepszych burgerowniach, przygotuj je samodzielnie, a zyskasz równie doskonały smak.