Chrupiące frytki z batatów
Chrupiące frytki z batatów to zdrowa i lekka propozycja na pyszną przekąskę, kolację lub dodatek do obiadu. Pieczone frytki z batatów obtoczone przyprawami i mąką kukurydzianą są słodkie i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na chrupiące frytki z batatów.
Bataty to słodka i zdrowa odmiana ziemniaków. Bataty zawierają mało węglowodanów, skrobi i mają niski indeks glikemiczny, przez co nie powodują wyrzutu cukru do krwi. Bataty to również prawdziwa bomba witaminowa i bogate źródło minerałów niezbędnych dla naszego organizmu.
Z batatów przygotujesz wiele smacznych potraw, między innymi wegetariańskie curry, leczo, wiele zapiekanek. Dodaj batata do zupy dyniowej lub marchewkowej i odkryj ich nowy, doskonały smak. Frytki z batatów są świetną propozycją na zdrową i pożywną przekąskę. Obtocz frytki w mące i przyprawach, a będą bardzo chrupiące i smaczne.
Frytki możesz również usmażyć- tu poznasz przepis na smażone frytki z batatów.
Przepis na chrupiące frytki z batatów
Składniki na 4 porcje:
4 bataty
2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
sól morska
olej rzepakowy
po łyżeczce papryki słodkiej mielonej i wędzonej
Jak przygotować chrupiące frytki z batatów?
Bataty obierz ze skóry, pokrój w słupki, włóż do miski, zalej wodą i wstaw do lodówki na godzinę, dzięki czemu będą bardziej chrupiące. Następnie dokładnie je osusz, najlepiej przy pomocy ręcznika papierowego.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni C z opcją grzania góra-dół, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty przełóż do suchej miski, wsyp mąkę, paprykę słodką i wędzoną i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane bataty przełóż na blachę, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut, przed podaniem oprósz frytki solą morską.