Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiące frytki z batatów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.12.2021 01:00

Chrupiące frytki z batatów

Chrupiące frytki z batatów
canva/Vladimir Mironov

Chrupiące frytki z batatów to zdrowa i lekka propozycja na pyszną przekąskę, kolację lub dodatek do obiadu. Pieczone frytki z batatów obtoczone przyprawami i mąką kukurydzianą są słodkie i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na chrupiące frytki z batatów.

Bataty to słodka i zdrowa odmiana ziemniaków. Bataty zawierają mało węglowodanów, skrobi i mają niski indeks glikemiczny, przez co nie powodują wyrzutu cukru do krwi. Bataty to również prawdziwa bomba witaminowa i bogate źródło minerałów niezbędnych dla naszego organizmu.

Z batatów przygotujesz wiele smacznych potraw, między innymi wegetariańskie curry, leczo, wiele zapiekanek. Dodaj batata do zupy dyniowej lub marchewkowej i odkryj ich nowy, doskonały smak. Frytki z batatów są świetną propozycją na zdrową i pożywną przekąskę. Obtocz frytki w mące i przyprawach, a będą bardzo chrupiące i smaczne.

Frytki możesz również usmażyć- tu poznasz przepis na smażone frytki z batatów.

Przepis na chrupiące frytki z batatów

Składniki na 4 porcje:

  • 4 bataty

  • 2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej

  • sól morska

  • olej rzepakowy

  • po łyżeczce papryki słodkiej mielonej i wędzonej

Jak przygotować chrupiące frytki z batatów?

Bataty obierz ze skóry, pokrój w słupki, włóż do miski, zalej wodą i wstaw do lodówki na godzinę, dzięki czemu będą bardziej chrupiące. Następnie dokładnie je osusz, najlepiej przy pomocy ręcznika papierowego.

Nagrzej piekarnik do 220 stopni C z opcją grzania góra-dół, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty przełóż do suchej miski, wsyp mąkę, paprykę słodką i wędzoną i dokładnie wymieszaj.

Pokrojony batat

Tak przygotowane bataty przełóż na blachę, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut, przed podaniem oprósz frytki solą morską.