Smakosze.pl
Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw

pixabay.com

Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Sos aioli z pieczonego czosnku to sos na bazie majonezu i czosnku pieczonego na oliwie. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do burgerów, sałatek, kanapek czy też frytek. Pieczenie czosnku to najdłuższy etap przyrządzania tego sosu, ale efekt jest

Sos aioli z pieczonego czosnku - składniki

Do wykonania sosu aioli potrzebne są następujące składniki:

  • 1 główka czosnku,

  • 150 ml majonezu,

  • oliwa extra vergine,

  • sok z 1/4 cytryny,

  • sól i świeżo zmielony pieprz.

undefined

Sos aioli z pieczonego czosnku - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem odrobiny soli i łyżki oliwy. Pieczemy przez ok. godzinę, do czasu aż czosnek będzie miękki. Wyciskamy czosnek z łupinek, rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >