Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw
pixabay.com

Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw

Sos aioli z pieczonego czosnku to sos na bazie majonezu i czosnku pieczonego na oliwie. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do burgerów, sałatek, kanapek czy też frytek. Pieczenie czosnku to najdłuższy etap przyrządzania tego sosu, ale efekt jest naprawdę zaskakujący, dlatego warto! Jak przygotować sos aioli? 

Sos aioli z pieczonego czosnku - składniki

Do wykonania sosu aioli potrzebne są następujące składniki:

  • 1 główka czosnku,
  • 150 ml majonezu,
  • oliwa extra vergine,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sos aioli z pieczonego czosnku - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem odrobiny soli i łyżki oliwy. Pieczemy przez ok. godzinę, do czasu aż czosnek będzie miękki. Wyciskamy czosnek z łupinek, rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania.

Następny artykuł