Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw
pixabay.com
Sos aioli z pieczonego czosnku - składniki
Do wykonania sosu aioli potrzebne są następujące składniki:
1 główka czosnku,
150 ml majonezu,
oliwa extra vergine,
sok z 1/4 cytryny,
sól i świeżo zmielony pieprz.
undefined
Sos aioli z pieczonego czosnku - przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem odrobiny soli i łyżki oliwy. Pieczemy przez ok. godzinę, do czasu aż czosnek będzie miękki. Wyciskamy czosnek z łupinek, rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania.
Tagi:
Czosnek
Powiązane
Wyciągam z szafki cebulę i łączę ją z makaronem. Na piątek nie znam pyszniejszego obiadu
Weź główkę cebuli i zanurz ją w mleku. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Koszmary senne. Co mówią o tobie i twojej przyszłości?
Koniecznie dodaj do smalcu. Domowe smarowidło będzie jeszcze smaczniejsze
Zapomnij o marchewce. Surówka z jabłka i tego warzywa jest 100 razy lepsza
W tym quizie pytamy o cytrusy. Tylko najwięksi miłośnicy zgarną komplet punktów
Najnowsze
Ten pasztet bije na głowę wszystkie inne. Możesz podać go nawet na Wigilię
Dodałem do pieczarkowej. Tak dobrej zupy jeszcze nie jadłem
Wrzuć do garnka razem z pieczarkami. Patent Strzelczyka na wyśmienity sos
Kucharki nie chcą dzielić się tym trikiem na rosół. Wychodzi bajeczny
Zapomnij o czosnku i cebuli. Na kaszel najlepszy jest syrop z tej przyprawy
Ta zupa rozgrzewa bardziej niż rosół. Wszyscy są zaskoczeni, z czego ją robię
Moja sałatka śledziowa to hit każdego spotkania. Nie wyobrażam sobie nie podać jej na święta
Biorę płatki owsiane i mieszam je z jajkami. Wciąż nie mogę uwierzyć, jakie to pyszne
Ta prosta surówka to przebój każdego obiadu. Sam zjadam prawie całą miskę, taka dobra
Polecane
Zrobiłam na próbę schabowe po lubelsku. Kotletów już nigdy nie usmażę inaczej
Moja mama pakuje sałatkę w makaronowe muszle i podaje na Andrzejki. Jarzynowa może się schować
Pierogi z tym farszem biją na głowę nawet te z grzybami. Zrób od razu na Wigilię
Żadne awokado, czy jajka. O tej porze roku najlepsza do chleba jest pasta z dyni
Nie ma lepszego mięsa na ogórkową. Zupę gotuję według przepisu babci
Tak elegancki obiad podam na Boże Narodzenie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji
Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie
Kroję w kostkę i dodaję do masy na kotlety mielone. Ten dodatek pokochała moja rodzina
Moja babcia nauczyła mnie robić taką surówkę z pora, jabłka i marchewki. Smakuje lepiej niż z restauracji
Popularne
Nie do wiary, jak dzisiaj wygląda i żyje Pamela Marszałek z "Miodowych lat"
Nie podawaj numeru PESEL w aptece. Łatwo można tego uniknąć
Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami
Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?
Nowy urlop przeszedł przez Sejm. Awantura w PiS i Konfederacji
Tłumy ruszą do Pepco, w sklepach już się zaczęło. Okazje jak z bajki!
Michał Szpak w krótkich włosach. Fani oszaleli na jego widok. Nie poznaliśmy go
Wyciągam z szafki cebulę i łączę ją z makaronem. Na piątek nie znam pyszniejszego obiadu
Zima z całą mocą uderzyła w Polskę. IMGW wydało alerty, najgorsze dopiero przed nami
Jak wspierać prawidłowy rozwój niemowlęcia, które nie jest karmione piersią?
E-recepty przekraczają granice. Kto realizuje recepty transgraniczne?
Wyciągam z szafki cebulę i łączę ją z makaronem. Na piątek nie znam pyszniejszego obiadu