Smakosze.pl
Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw

pixabay.com

Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw

8 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Sos aioli z pieczonego czosnku to sos na bazie majonezu i czosnku pieczonego na oliwie. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do burgerów, sałatek, kanapek czy też frytek. Pieczenie czosnku to najdłuższy etap przyrządzania tego sosu, ale efekt jest

Sos aioli z pieczonego czosnku - składniki

Do wykonania sosu aioli potrzebne są następujące składniki:

  • 1 główka czosnku,

  • 150 ml majonezu,

  • oliwa extra vergine,

  • sok z 1/4 cytryny,

  • sól i świeżo zmielony pieprz.

undefined

Sos aioli z pieczonego czosnku - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem odrobiny soli i łyżki oliwy. Pieczemy przez ok. godzinę, do czasu aż czosnek będzie miękki. Wyciskamy czosnek z łupinek, rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zapiekany kalafior z sosem serowym - szybki i pyszny obiad

Czytaj więcej >
Zupa z bakłażana i soczewicy

Przepisy

Rozgrzewająca zupa z bakłażana i soczewicy w sam raz na jesień

Czytaj więcej >

Przepisy

Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka z buraków i fety

Czytaj więcej >

Przepisy

Knedle ze śliwkami według przepisu Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Babciny patent na elastyczne ciasto na pierogi

Czytaj więcej >