Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:49

Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw

Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw
pixabay.com

Sos aioli z pieczonego czosnku - składniki

Do wykonania sosu aioli potrzebne są następujące składniki:

  • 1 główka czosnku,

  • 150 ml majonezu,

  • oliwa extra vergine,

  • sok z 1/4 cytryny,

  • sól i świeżo zmielony pieprz.

undefined

Sos aioli z pieczonego czosnku - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem odrobiny soli i łyżki oliwy. Pieczemy przez ok. godzinę, do czasu aż czosnek będzie miękki. Wyciskamy czosnek z łupinek, rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania.

Tagi: Czosnek