Jak zrobić sos do mięsa?
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz drób, wieprzowinę, czy wołowinę, odpowiednio dobrany do nich sos podkreśli smak mięsa, a całe danie będzie niezwykle aromatyczne i doskonale doprawione. Poznaj kilka wskazówek, jak zrobić najlepszy sos do mięsa.
Sos jasny i ciemny są najbardziej klasycznymi sosami do pieczeni i innych dań mięsnych. Sosy przygotowywane są na bazie soku z konkretnego mięsa, a odpowiednio doprawione nadają mu wyrazistego i wyjątkowego smaku.
Jasny sos do mięsa najlepiej komponuje się z drobiem, jagnięciną i delikatnym schabek i eskalopkami wieprzowymi . Jasny sos przygotujesz również z pieczarkami i chrzanem. Ciemny sos natomiast doskonale łączy się z policzkami wołowymi, pieczenią wołową, wieprzową, karkówką i roladkami.
Z czym podawać i jak zrobić jasny sos do mięsa?
Sos pieczeniowy jasny doskonale komponuje się z kurczakiem, indykiem, jagnięciną i wieprzowymi eskalopkami. Pieczony schab w towarzystwie jasnego sosu również będzie smakował wyśmienicie.
Do przygotowania jasnego sosu do mięsa potrzebujesz:
-
250 ml bulionu warzywnego lub wody i soku z mięsa
-
2 łyżki śmietany do sosów 18%
-
2 łyżki mąki pszennej
-
pieprz, sól
-
100 ml białego wina (optymalnie)
Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej wino, zaczekaj, aż odparuje, następnie wlej bulion, dopraw solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Na końcu dodaj śmietanę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Z czym podawać i jak zrobić ciemny sos do mięsa?
Ciemny sos pieczeniowy doskonale komponuje się z wołowiną, roladkami wieprzowymi, policzkami. karkówką. Sos powstaje na bazie soku, który uzyskasz podczas pieczenia mięsa. Aby sok nie wyparował, owiń zamarynowane mięso folią spożywczą i piecz w naczyniach żaroodpornych.
Do przygotowania ciemnego sosu pieczeniowego potrzebujesz:
-
2 łyżki masła
-
szalotkę
-
kilka gałązek świeżego rozmarynu
-
2 łyżki mąki pszennej
-
200 ml wody razem z sokiem z mięsa
-
pieprz
Na patelni rozpuść masło, podsmaż szalotkę, dodaj rozmaryn. Wlej wodę z sokiem z mięsa i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania mocnego aromatu. Mąkę roztrzep z odrobiną wody i stopniowo wlewaj do wywaru. Mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj do uzyskania gęstego, aksamitnego sosu.
Do mięsa możesz przygotować również jasny sos pieczarkowy lub chrzanowy. Sosy te doskonale komponują się z drobiem, królikiem, jagnięciną oraz pieczonym schabem.
Jak zrobić sos chrzanowy do mięsa?
Aby przygotować sos chrzanowy, potrzebujesz:
-
3 łyżki chrzanu
-
2 łyżki mąki pszennej
-
2 łyżki śmietany
-
200 ml wody z sokiem z mięsa
-
sól, pieprz
Wodę z sokiem wlej do garnka, dopraw solą, pieprzem, dodaj chrzan i zagotuj. Mąkę i śmietanę rozprowadź w zimnej wodzie i dodawaj stopniowo do wywaru. Mieszaj do uzyskania aksamitnego i wyraźnego w smaku sosu.