Jak zrobić zdrową zupę dyniowo-paprykową?
Właściwości papryki i dyni
Papryka jest wartościowym źródłem substancji odżywczych. Dodatkowo, jako jedno z nielicznych warzyw, może zachować swoje właściwości pomimo duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Może poprawić trawienie i pobudzić apetyt. Właściwości lecznicze papryki obejmują również zapobieganie zwapnieniu naczyń i eliminację bólów głowy.
Dynia jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały, zwłaszcza cynk. Dynia posiada bardzo mało kalorii, przez co świetnie nadaje się dla osób na diecie. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się pasożytów.
Składniki do wykonania zupy paprykowo-dyniowej
2 łyżki listków tymianku,
1200 g dyni,
2 łyżki oliwy extra vergine,
5 czerwonych papryk,
2 szklanki (500 ml) bulionu,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1 papryczka chili,
1 łyżka masła,
1 cebula,
1/3 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku.
undefined
Zupa paprykowo - dyniowa: przygotowanie
Ustaw piekarnik na 190°C. Dynię pokrój na małe kawałki, pestki wydrąż łyżką. Umyj paprykę, posiekaj ją i usuń nasiona. Umieść dynię, paprykę i chilli na blasze piekarnika i piecz przez 70 minut.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i sklaruj. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj liście tymianku na minutę przed końcem.
Cebulę z tymiankiem umieść w naczyniu blendera, dodaj dynię, obraną paprykę, wyczyszczoną chilli, bulion, oliwę z oliwek i przyprawy i dobrze wymieszaj. Wlej do garnka i zagotuj.
Propozycja podania zupy dyniowo-paprykowej
Propozycja podania zupy: zupę można podać z fetą, kawałkiem pieczonej papryki, świeżym tymiankiem i płatkami chilli. Możesz również skropić zupę oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.