Jak zrobić zdrową zupę dyniowo-paprykową?
pixabay.com

Jak zrobić zdrową zupę dyniowo-paprykową?

Zupa dyniowo-paprykowa to idealny przepis dla osób będących na diecie. Jest to jedna z wielu wegetariańskich potraw, bez mięsa. Idealnie sprawdzi się jako pierwsze danie na niedzielny obiad z rodziną. Najlepiej smakuje podawana z grzankami i pestkami dyni. Jakie składniki potrzebne są do zupy dyniowo-paprykowej? 

Właściwości papryki i dyni

Papryka jest wartościowym źródłem substancji odżywczych. Dodatkowo, jako jedno z nielicznych warzyw, może zachować swoje właściwości pomimo duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Może poprawić trawienie i pobudzić apetyt. Właściwości lecznicze papryki obejmują również zapobieganie zwapnieniu naczyń i eliminację bólów głowy.


Dynia jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały, zwłaszcza cynk. Dynia posiada bardzo mało kalorii, przez co świetnie nadaje się dla osób na diecie. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się pasożytów.


Składniki do wykonania zupy paprykowo-dyniowej

  • 2 łyżki listków tymianku,
  • 1200 g dyni,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • 5 czerwonych papryk,
  • 2 szklanki (500 ml) bulionu,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.

Zupa paprykowo - dyniowa: przygotowanie

Ustaw piekarnik na 190°C. Dynię pokrój na małe kawałki, pestki wydrąż łyżką. Umyj paprykę, posiekaj ją i usuń nasiona. Umieść dynię, paprykę i chilli na blasze piekarnika i piecz przez 70 minut.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła i sklaruj. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj liście tymianku na minutę przed końcem.

Cebulę z tymiankiem umieść w naczyniu blendera, dodaj dynię, obraną paprykę, wyczyszczoną chilli, bulion, oliwę z oliwek i przyprawy i dobrze wymieszaj. Wlej do garnka i zagotuj.

Propozycja podania zupy dyniowo-paprykowej

Propozycja podania zupy: zupę można podać z fetą, kawałkiem pieczonej papryki, świeżym tymiankiem i płatkami chilli. Możesz również skropić zupę oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Następny artykuł