Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku?
Ryba po grecku jest bardzo ważną świąteczną potrawą, której brak na wigilijnym stole może być dużą stratą. Wiele osób zastanawia się, jaka ryba jest najlepsza do przygotowania tego dania. Polecamy wybierać zawsze chude gatunki ryb, ponieważ całość duszona jest z dużą ilością tłuszczu - dodatkowy tłuszcz z mięsa nie jest już potrzebny.
Ryba po grecku, choć tak naprawdę z samą Grecją nie ma nic wspólnego poza nazwą, jest typowo polską potrawą. Zwykle podaje się ją w czasie świąt Bożego Narodzenia, choć niektórzy lubią ją tak bardzo, że sporządzają ją bez żadnej okazji.
Zagadnieniem sprawiającym dużo kłopotu kucharzom amatorom jest odpowiedni dobór rodzaju ryby, którą pokrywa się duszonymi warzywami. Jeśli więc nie jesteś pewien i cały czas nie kupiłeś żadnej ryby, niżej zdradzamy, jaki wybór jest najlepszy i najsmaczniejszy.
Jaką rybę wybrać?
W sklepach dostępne są najróżniejsze gatunki ryb, co wcale nie sprzyja łatwym zakupom. Za duża różnorodność może przytłoczyć równie mocno, co zupełny brak wyboru. Dlatego przychodzimy z pomocą i wyjaśniamy, która z nich najlepiej się spisze.
Bez dwóch zdań najlepszą opcją są chude gatunki ryb, które nie dominują potrawy ogromną ilością tłuszczu. Ryba po grecku sama w sobie jest stonkowo tłustym daniem, ponieważ gotuje się ją na oleju bądź oliwie.
Eksperci, którzy w fachowych kuchniach przepracowali wiele, tłumaczą, że jednym z najsmaczniejszych rodzajów jest klasyczna miruna. Delikatne, a przy okazji chude białe mięso idealnie komponuje się z podduszonymi warzywami.
Dorsz w rybie po grecku
Niektórzy poza miruną stosują także dorsza, jednak jego mięso jest dość podchwytliwe w dobrym usmażeniu . Ryba ta zawiera bardzo mało tłuszczu, przez co zbyt mocne wysmażenie może sprawić, że mięso będzie suche i ciężkie w przełknięciu.
Sekret doskonałej ryby po grecku
Mało kto zdaje sobie sprawę, że niewielka ilość białego wina wspomaga budowanie głębokiego smaku dania. Kwaśność i wytrawność napoju kontrastuje ze słodyczą skarmelizowanych warzyw, przez co całość smakuje jeszcze lepiej.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce. Ten tekst wyjawia metody na delikatnego karpia w panierce bez smażenia i nieprzyjemnego zapachu.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl