Przepis na szybki keks świąteczny
Keks świąteczny jest świetnym ukoronowaniem wigilijnej wieczerzy zaraz obok klasycznego makowca. Słodkie ciasto z owocami jest proste w przygotowaniu, a także pięknie się prezentuje na stole. Możesz dodać do niego nie tylko rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, lecz i inne owoce - im bardziej kolorowe, tym lepiej. Oprócz pieczenia wystarczy poświęcić zaledwie 20 minut na przygotowania.
Keks świąteczny nie jest lekkim i dietetycznym wypiekiem, jednak w czasie Bożego Narodzenia można sobie nieco pofolgować. Takich okazji do świętowania w ciągu całego roku nie ma bowiem zbyt wiele. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić - przejedzenie się nie jest przyjemne.
Keks jest jednym z najłatwiejszych do zrobienia ciast, ponieważ tak naprawdę trzeba tylko pamiętać o odpowiedniej kolejności dodawania składników. To od tego zależy czy keks wyrośnie i będzie lekki jak chmurka.
Przepis na świąteczny keks
Składniki:
250 g mąki pszennej typ 500
100 g cukru
4 jajka
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml mleka
szklanka rodzynek
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
50 g kandyzowanej skórki z cytryny
1 łyżka esencji waniliowej
garść suszonych śliwek
cukier puder
Zacznij od pokrojenia śliwek w mniejsze kawałki i zalania wszystkich bakalii gorącą wodą. Po kilku minutach odcedź je i przełóż do miseczki. Masło utrzyj z cukrem i esencją waniliową na gładki puch. Białka oddziel od żółtek.
Do masła dodawaj po jednym żółtku i dokładnie je wymieszaj. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiej mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ubijając. Z białek zrób sztywną pianę i połącz ją delikatnie z ciastem. Wlej mleko i wrzuć bakalie.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Po upieczeniu posyp keks cukrem pudrem z wierzchu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży.
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: fajnegotowanie