Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na szybki keks świąteczny
Adam Moskal
Adam Moskal 24.12.2021 01:00

Przepis na szybki keks świąteczny

Keks
canva/La_vanda, Getty Images Pro

Keks świąteczny jest świetnym ukoronowaniem wigilijnej wieczerzy zaraz obok klasycznego makowca. Słodkie ciasto z owocami jest proste w przygotowaniu, a także pięknie się prezentuje na stole. Możesz dodać do niego nie tylko rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, lecz i inne owoce - im bardziej kolorowe, tym lepiej. Oprócz pieczenia wystarczy poświęcić zaledwie 20 minut na przygotowania.

Keks świąteczny nie jest lekkim i dietetycznym wypiekiem, jednak w czasie Bożego Narodzenia można sobie nieco pofolgować. Takich okazji do świętowania w ciągu całego roku nie ma bowiem zbyt wiele. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić - przejedzenie się nie jest przyjemne.

Keks jest jednym z najłatwiejszych do zrobienia ciast, ponieważ tak naprawdę trzeba tylko pamiętać o odpowiedniej kolejności dodawania składników. To od tego zależy czy keks wyrośnie i będzie lekki jak chmurka.

Przepis na świąteczny keks

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500

  • 100 g cukru

  • 4 jajka

  • 1 kostka masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 20 ml mleka

  • szklanka rodzynek

  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

  • 50 g kandyzowanej skórki z cytryny

  • 1 łyżka esencji waniliowej

  • garść suszonych śliwek

  • cukier puder

Zacznij od pokrojenia śliwek w mniejsze kawałki i zalania wszystkich bakalii gorącą wodą. Po kilku minutach odcedź je i przełóż do miseczki. Masło utrzyj z cukrem i esencją waniliową na gładki puch. Białka oddziel od żółtek.

Do masła dodawaj po jednym żółtku i dokładnie je wymieszaj. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiej mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ubijając. Z białek zrób sztywną pianę i połącz ją delikatnie z ciastem. Wlej mleko i wrzuć bakalie.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Po upieczeniu posyp keks cukrem pudrem z wierzchu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży.

Keks

Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: fajnegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram