Smakosze.pl Przepisy Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem
canva/Ilia Nesolenyi, Getty Images; peredniankina, Getty Images

Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem

22 czerwca 2022

Kotlety rybne są smacznym i zdrowy daniem, które idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Aby zapewnić sobie maksimum bezpieczeństwa, warto sięgnąć po wysokiej jakości mięso. Specjaliści odradzają zakup pangi, której hodowla budzi wiele wątpliwości. Wiemy, jakie są lepsze alternatywy.

Kotlety rybne skuszą niejednego smakosza. Oprócz smaku dania istotna jest też jego wartość odżywcza i bezpieczeństwo. Spożywanie ryb hodowlanych — zwłaszcza tych, które tak jak panga bytują w zanieczyszczonych zbiornikach i faszerowane są antybiotykami — jest niewskazane.

Jakie ryby nadają się na kotlety?

Panga co prawda ma wyjątkowo smaczne i delikatne mięso, ale jest szkodliwa dla zdrowia. Warto też wystrzegać się zawierającej sporych ilości kwasu oleinowego ryby maślanej i tilapii. Ta ostatnia szczególnie groźna jest dla alergików.

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie dorsz, łosoś pacyficzny czy miruna łowiona przy pomocy trału pelagicznego. Przy robieniu zakupów warto zwrócić uwagę, czy kupowane przez nas mięso ma certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Taki produkt na pewno będzie bezpieczny.

Przepis na wyborne kotlety rybne

Składniki:

  • 2 filety rybne np. sola, miruna czy dorsz atlantycki

  • 1 namoczona bułka

  • 1 nieduża czerwona cebula

  • 1 jajo

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

  • bułka do obtoczenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie smakowitych kotletów rybnych:

Filety rybne rozmrażamy. Mielimy je w maszynce i przenosimy do większej miski. Dodajemy miękką i dobrze odciśniętą z płynu bułkę. Czerwoną cebulę obieramy i siekamy. Wrzucamy ją do miski, po czym łączymy z pozostałymi składnikami.

Całość doprawiamy wedle uznania, a następnie wbijamy jajko i dłonią wyrabiamy masę na kotlety rybne. Formujemy z niej niewielkie kulki, które delikatnie spłaszczamy. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do delikatnego zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Do delikatnych kotletów rybnych doskonale pasuje sos pomidorowy i makaron spaghetti. Dobrym pomysłem jest też podanie ich z ziemniakami i wyrazistą surówką. W tym artykule znajdziecie dwie smakowite propozycje .

Smaczne kotlety rybne skuszą każdego
canva/laperla_foto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mama-dietetyk, regiodom

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy