Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Niezawodny przepis babci
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.06.2022 10:14

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Niezawodny przepis babci

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Niezawodny babciny przepis
canva/YelenaYemchuk

Pomysł na prosty, tani i smaczny obiad? Przygotuj niezwykle soczyste kotlety mielone z pieczarkami, żółtym serem i natką pietruszki. Dodatki sprawią, że tradycyjne mięso nabierze doskonałego smaku, będzie soczyste i delikatne.

Babcia Stasia ma niezawodny patent na soczyste kotlety mielone w nieco innej odsłonie. Do mielonych dodaj żółty ser i pieczarki podsmażone na maśle, a sprawisz bliskim pyszną niespodziankę. Tak przygotowane kotlety są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych.

Pamiętaj, że nawet najbardziej starannie przygotowane kotlety nie będą smaczne, kiedy przygotujesz je w nieświeżego mięsa. Podczas zakupów zawsze zwracaj uwagę na kolor- mielona wieprzowina ma jasny, różowy kolor.

Jeśli kupujesz mięso pakowane, zwróć uwagę na ilość wody w opakowaniu. Jeśli oprócz mięsa na dnie znajduje się sporo wody lub skrapla się ona na folii na wierzchu, oznacza to, że wieprzowina nie jest już świeża i z takiego mięsa nie przygotujesz smacznego obiadu.

Przepis na soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Składniki na 3-4 porcje:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 150 g pieczarek

  • cebula czerwona

  • czerstwa kajzerka

  • 50 g sera żółtego

  • jajko

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka masła

  • olej do smażenia

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • mleko do namoczenia kajzerki

Jak zrobić soczyste kotlety mielone babci Stasi?

Kajzerkę pokrusz i zalej zimnym mlekiem. Pieczarki i ser zetrzyj na tarce, posiekaj bardzo drobno cebulę. Na maśle zeszklij cebulkę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i smaż, aż woda z grzybów całkowicie wyparuje.

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj starty ser, odciśniętą z mleka kajzerkę, wbij jajko i wymieszaj, następnie dodaj przygotowane pieczarki, ponownie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i z masy uformuj kotlety.

Kotlety mielone obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut. Mielone z dodatkiem pieczarek i sera będą niezwykle smaczne i soczyste. Do kotletów podaj puree ziemniaczane i mizerię lub buraki z chrzanem, a stworzysz wyśmienity obiad dla całej rodziny.

Soczyste kotlety mielone
canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy.pl