Smakosze.pl
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Niezawodny babciny przepis

canva/YelenaYemchuk

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Niezawodny przepis babci

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Pomysł na prosty, tani i smaczny obiad? Przygotuj niezwykle soczyste kotlety mielone z pieczarkami, żółtym serem i natką pietruszki. Dodatki sprawią, że tradycyjne mięso nabierze doskonałego smaku, będzie soczyste i delikatne.

Babcia Stasia ma niezawodny patent na soczyste kotlety mielone w nieco innej odsłonie. Do mielonych dodaj żółty ser i pieczarki podsmażone na maśle, a sprawisz bliskim pyszną niespodziankę. Tak przygotowane kotlety są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych.

Najlepsze kotlety schabowe w grubej i chrupiącej panierce. Nikt im się nie oprze

Najlepsze kotlety schabowe w grubej i chrupiącej panierce. Nikt im się nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Pamiętaj, że nawet najbardziej starannie przygotowane kotlety nie będą smaczne, kiedy przygotujesz je w nieświeżego mięsa. Podczas zakupów zawsze zwracaj uwagę na kolor- mielona wieprzowina ma jasny, różowy kolor.

Jeśli kupujesz mięso pakowane, zwróć uwagę na ilość wody w opakowaniu. Jeśli oprócz mięsa na dnie znajduje się sporo wody lub skrapla się ona na folii na wierzchu, oznacza to, że wieprzowina nie jest już świeża i z takiego mięsa nie przygotujesz smacznego obiadu.

Przepis na soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Składniki na 3-4 porcje:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 150 g pieczarek

  • cebula czerwona

  • czerstwa kajzerka

  • 50 g sera żółtego

  • jajko

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka masła

  • olej do smażenia

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • mleko do namoczenia kajzerki

Jak zrobić soczyste kotlety mielone babci Stasi?

Kajzerkę pokrusz i zalej zimnym mlekiem. Pieczarki i ser zetrzyj na tarce, posiekaj bardzo drobno cebulę. Na maśle zeszklij cebulkę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i smaż, aż woda z grzybów całkowicie wyparuje.

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj starty ser, odciśniętą z mleka kajzerkę, wbij jajko i wymieszaj, następnie dodaj przygotowane pieczarki, ponownie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i z masy uformuj kotlety.

Kotlety mielone obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut. Mielone z dodatkiem pieczarek i sera będą niezwykle smaczne i soczyste. Do kotletów podaj puree ziemniaczane i mizerię lub buraki z chrzanem, a stworzysz wyśmienity obiad dla całej rodziny.

Soczyste kotlety mielone

canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >