Idealna surówka do każdej ryby - 2 przepisy
Rybę możemy podać na wiele sposobów, ale każdy z ich wymaga odpowiedniej oprawy. Warto więc wiedzieć, jaka surówka będzie idealnie pasowała do naszego dania. Wypróbujcie dwie receptury na te pyszne, warzywne dodatki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyszne surówki idealne do ryby
Receptury, które wam proponujemy, sprawdzą się do ryb przygotowywanych w sposób dietetyczny, czyli gotowanej i przyrządzanej na parze. Te wersje wymagają wyrazistych dodatków, bo same są delikatne i dość stonowane w smaku.
Przepis na surówkę do ryby przygotowanej na parze
Składniki:
3 marchewki
1 pomarańcza
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (w wersji wegańskiej)
Przygotowanie:
Marchew dokładnie myjemy i obieramy, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obierki możemy zamrozić i wykorzystać do przyrządzenia bulionu warzywnego.
Pomarańczę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie usuwamy białe skórki — zazwyczaj są gorzkie. Dodajemy sok z cytryny i z miód lub syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut, a potem podajemy.
Przepis na surówkę do ryby gotowanej
Składniki:
1 por średniej wielkości
2 jabłka
kawałek białej kapusty
4 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pora obieramy i oczyszczamy. Kroimy go w paski — im drobniej, tym lepiej. Kapustę myjemy, a następnie szatkujemy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Obierki możemy zachować, by zrobić z nich pyszne chips jabłkowe lub dodać do kompotu.
Do miski przekładamy pora i kapustę, przez chwilę ugniatamy, by stały się delikatniejsze. Dodajemy jabłka oraz majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Do przygotowania tej surówki możecie wykorzystać domowy majonez. A jeśli chcecie ją wykorzystać jako element dania wegańskiego, przeczytajcie, jak możecie zastąpić jaja.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: stylzycia.radiozet