Smakosze.pl

canva/Joseph_Fotografie

Idealna surówka do każdej ryby - 2 przepisy

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rybę możemy podać na wiele sposobów, ale każdy z ich wymaga odpowiedniej oprawy. Warto więc wiedzieć, jaka surówka będzie idealnie pasowała do naszego dania. Wypróbujcie dwie receptury na te pyszne, warzywne dodatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyszne surówki idealne do ryby

Receptury, które wam proponujemy, sprawdzą się do ryb przygotowywanych w sposób dietetyczny, czyli gotowanej i przyrządzanej na parze. Te wersje wymagają wyrazistych dodatków, bo same są delikatne i dość stonowane w smaku.

Przepis na surówkę do ryby przygotowanej na parze

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 1 pomarańcza

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (w wersji wegańskiej)

Przygotowanie:

Marchew dokładnie myjemy i obieramy, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obierki możemy zamrozić i wykorzystać do przyrządzenia bulionu warzywnego.

Pomarańczę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie usuwamy białe skórki — zazwyczaj są gorzkie. Dodajemy sok z cytryny i z miód lub syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut, a potem podajemy.

Przepis na surówkę do ryby gotowanej

Składniki:

  • 1 por średniej wielkości

  • 2 jabłka

  • kawałek białej kapusty

  • 4 łyżki majonezu

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pora obieramy i oczyszczamy. Kroimy go w paski — im drobniej, tym lepiej. Kapustę myjemy, a następnie szatkujemy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Obierki możemy zachować, by zrobić z nich pyszne chips jabłkowe lub dodać do kompotu.

Do miski przekładamy pora i kapustę, przez chwilę ugniatamy, by stały się delikatniejsze. Dodajemy jabłka oraz majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Do przygotowania tej surówki możecie wykorzystać domowy majone z. A jeśli chcecie ją wykorzystać jako element dania wegańskiego, przeczytajcie, jak możecie zastąpić jaja .

surówka z marchwi
surówka z marchwi

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >