Smakosze.pl

canva/minadezhda

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowym. Tani i pyszny obiad

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na tani obiad? Przygotuj wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Zapiekankę polej domowym sosem serowym i wstaw do piekarnika na 30 minut. Tak zapieczone danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Zapiekanki mięsno- warzywne zawsze sprawdzą się na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Szczególnie latem gorąco polecam tego typu dania z piekarnika, ponieważ wykorzystamy do nich świeże, sezonowe warzywa, które o tej porze roku są najsmaczniejsze.

Jedną z moich ulubionych zapiekanek, jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Zapiekanka złożona jest z kilku prostych składników, a zapieczona z sosem serowym smakuje wygląda bardzo apetycznie. Sos zawsze doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej

Wieprzowinę do zapiekanki doprawiam pomidorami, czerwoną cebulą, ziołami prowansalskimi i sporą ilością natki pietruszki, dzięki czemu zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym smakuje wyśmienicie i jest bardzo aromatyczna.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

Składniki na 4-5 porcji:
  • 500 g mięsa mielonego

  • cebula czerwona

  • 500 g młodych ziemniaków

  • puszka pomidorów krojonych

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos serowy:
  • 200 g sera żółtego

  • 2 jajka

  • 250 ml śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i sosem serowym?

Młode ziemniaki wyszoruj i podgotuj w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj mięso mielone: na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj mięso, oprósz je solą, pieprzem, dodaj zioła prowansalskie i usmaż.

Do mięsa dodaj puszkę pomidorów, posiekaną natkę pietruszki i duś na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje. Całość dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podgotowane ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w talarki.

Przygotuj sos: ser zetrzyj na tarce i przełóż do miski, następnie wbij jajka, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem.

Dno naczynia wyłóż plastrami ziemniaków, połóż warstwę mięsa mielonego, następnie ziemniaki, mięso, ziemniaki. Zapiekankę polej sosem serowym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 30 minut z opcją grzania góra- dół, smacznego.

Przygotuj również pyszną zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym . Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym rozpływa się w ustach.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >