Smakosze.pl Przepisy Kalafior w cieście naleśnikowym - prosta i smaczna przekąska
canva/Ravsky

Kalafior w cieście naleśnikowym - prosta i smaczna przekąska

1 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kalafior w cieście naleśnikowym jest szybkim i prostym sposobem na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Kalafior w cieście naleśnikowym smakuje nawet dzieciom, które nie przepadają za warzywami. Jeśli Twoja pociecha broni się przed kalafiorem - przygotuj go w cieście. Złota, smaczna panierka sprawi, że na pewno zje go ze smakiem.

Podobnie jak brokuł, kalafior to bogactwo witamin i związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo to tylko niektóre z nich .

Najważniejszym jednak związkiem aktywnym kalafiora jest sulforafan - najsilniejszy naturalny antyoksydant . Sulforafan zwalcza komórki nowotworowe, zapobiega ich powstawaniu i rozprzestrzenianiu, dlatego też powinniśmy włączyć kalafiora do codziennej diety.

W kalafiorze znajdują się związki siarki, które odpowiadają za brzydki zapach podczas gotowania. Możesz go jednak skutecznie zneutralizować, dodając do gotującej się wody łyżeczkę sody oczyszczonej lub pół szklanki mleka . Składniki wzmocnią biały kolor warzywa i sprawią, że będzie jeszcze smaczniejszy.

Jeśli szukasz inspiracji na pyszny, wegetariański obiad - tu znajdziesz pomysł na rewelacyjne steki z kalafiora.

Przepis na kalafiora w cieście naleśnikowym

Składniki na 4 porcje:

  • świeży kalafior

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka mleka

  • jajko

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przygotować kalafiora w cieście naleśnikowym?

Warzywo umyj, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i odstaw. Przygotuj ciasto naleśnikowe: mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli dokładnie wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka.

Każdą różyczkę kalafiora namocz dokładnie w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Po usmażeniu wyłóż kalafiora na ręcznik papierowy, aby oddał nadmiar tłuszczu.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy