Kalafior w cieście naleśnikowym - prosta i smaczna przekąska
Kalafior w cieście naleśnikowym jest szybkim i prostym sposobem na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Kalafior w cieście naleśnikowym smakuje nawet dzieciom, które nie przepadają za warzywami. Jeśli Twoja pociecha broni się przed kalafiorem - przygotuj go w cieście. Złota, smaczna panierka sprawi, że na pewno zje go ze smakiem.
Podobnie jak brokuł, kalafior to bogactwo witamin i związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo to tylko niektóre z nich .
Najważniejszym jednak związkiem aktywnym kalafiora jest sulforafan - najsilniejszy naturalny antyoksydant . Sulforafan zwalcza komórki nowotworowe, zapobiega ich powstawaniu i rozprzestrzenianiu, dlatego też powinniśmy włączyć kalafiora do codziennej diety.
W kalafiorze znajdują się związki siarki, które odpowiadają za brzydki zapach podczas gotowania. Możesz go jednak skutecznie zneutralizować, dodając do gotującej się wody łyżeczkę sody oczyszczonej lub pół szklanki mleka . Składniki wzmocnią biały kolor warzywa i sprawią, że będzie jeszcze smaczniejszy.
Jeśli szukasz inspiracji na pyszny, wegetariański obiad - tu znajdziesz pomysł na rewelacyjne steki z kalafiora.
Przepis na kalafiora w cieście naleśnikowym
Składniki na 4 porcje:
-
świeży kalafior
-
szklanka mąki pszennej
-
szklanka mleka
-
jajko
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Jak przygotować kalafiora w cieście naleśnikowym?
Warzywo umyj, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i odstaw. Przygotuj ciasto naleśnikowe: mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli dokładnie wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka.
Każdą różyczkę kalafiora namocz dokładnie w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Po usmażeniu wyłóż kalafiora na ręcznik papierowy, aby oddał nadmiar tłuszczu.
Smacznego.