Kalafior zapiekany z serem - szybkie i pyszne danie
Kalafior zapiekany z serem jest świetnym pomysłem na lunch lub jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Kalafior zapiekany jest niezwykle smaczny, chrupiący i zdrowy, a ser i sos śmietanowy idealnie komponują się z warzywem. Sprawdź, jak przygotować kalafior zapiekany z serem.
Do kalafiora zapiekanego z serem możesz wykorzystać goudę, cheddar lub parmezan. Każdy ser doskonale rozpuści się w wysokiej temperaturze, jednak różni je smak: gouda jest serem delikatnym, parmezan i cheddar natomiast to sery intensywne, które, moim zdaniem, najlepiej pasują do zapiekanek i makaronów.
Kalafior zapiekany z serem przygotujesz w godzinę, z czego połowa czasu to pieczenie. Danie jest więc szybkie i sprawdzi się w najbardziej zabiegany dzień. Kalafior doskonale smakuje zapieczony ze szczypiorkiem, jednak możesz użyć również natki pietruszki lub bazylii.
Do przygotowania dania użyj świeżego kalafiora. Mrożone tracą smak i wszystkie wartości odżywcze. Warzywo przed pieczeniem gotuj jedynie 5 minut, aby nie rozgotować różyczek. Kalafior ma być delikatnie podgotowany. Nie wyrzucaj liści i łodyg - tu znajdziesz ciekawe pomysły, jak wykorzystać liście kalafiora .
Kalafior zapiekany z serem - składniki na 4 porcje
-
duży kalafior
-
3 jajka
-
200 g żółtego sera
-
3 łyżki śmietany do zup i sosów 18%
-
szczypiorek
-
2 łyżki masła
-
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Jak przygotować kalafior zapiekany z serem?
Kalafior umyj, podziel na różyczki i obgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie odcedź i odstaw do wystygnięcia. Do miseczki wbij jajka, wlej roztopione, przestudzone masło, śmietanę, posiekany szczypiorek, dopraw solą, pieprzem, dodaj zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj i nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Kawałki kalafiora układaj w naczyniu, posyp częścią startego sera, następnie wlej masę jajeczną, posyp resztą sera i wstaw do piekarnika na 25 minut z opcją grzania góra-dół.
Smacznego.