Smakosze.pl Przepisy Kalafior zapiekany z serem - szybkie i pyszne danie
canva/fpwing

Kalafior zapiekany z serem - szybkie i pyszne danie

1 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kalafior zapiekany z serem jest świetnym pomysłem na lunch lub jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Kalafior zapiekany jest niezwykle smaczny, chrupiący i zdrowy, a ser i sos śmietanowy idealnie komponują się z warzywem. Sprawdź, jak przygotować kalafior zapiekany z serem.

Do kalafiora zapiekanego z serem możesz wykorzystać goudę, cheddar lub parmezan. Każdy ser doskonale rozpuści się w wysokiej temperaturze, jednak różni je smak: gouda jest serem delikatnym, parmezan i cheddar natomiast to sery intensywne, które, moim zdaniem, najlepiej pasują do zapiekanek i makaronów.

Kalafior zapiekany z serem przygotujesz w godzinę, z czego połowa czasu to pieczenie. Danie jest więc szybkie i sprawdzi się w najbardziej zabiegany dzień. Kalafior doskonale smakuje zapieczony ze szczypiorkiem, jednak możesz użyć również natki pietruszki lub bazylii.

Do przygotowania dania użyj świeżego kalafiora. Mrożone tracą smak i wszystkie wartości odżywcze. Warzywo przed pieczeniem gotuj jedynie 5 minut, aby nie rozgotować różyczek. Kalafior ma być delikatnie podgotowany. Nie wyrzucaj liści i łodyg - tu znajdziesz ciekawe pomysły, jak wykorzystać liście kalafiora .

Kalafior zapiekany z serem - składniki na 4 porcje

  • duży kalafior

  • 3 jajka

  • 200 g żółtego sera

  • 3 łyżki śmietany do zup i sosów 18%

  • szczypiorek

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Jak przygotować kalafior zapiekany z serem?

Kalafior umyj, podziel na różyczki i obgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie odcedź i odstaw do wystygnięcia. Do miseczki wbij jajka, wlej roztopione, przestudzone masło, śmietanę, posiekany szczypiorek, dopraw solą, pieprzem, dodaj zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj i nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Kawałki kalafiora układaj w naczyniu, posyp częścią startego sera, następnie wlej masę jajeczną, posyp resztą sera i wstaw do piekarnika na 25 minut z opcją grzania góra-dół.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy