Smakosze.pl
Kalafior

Canva

Jak wykorzystać liście kalafiora?

17 Lipca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Mało kto jest świadomy jak cenne są liście kalafiora. Zazwyczaj zupełnie o nich zapominamy i bez namysłu wyrzucamy do kosza. Trudno o większy błąd, liście kalafiora są niezwykle pożywne, a przy okazji potrafią poradzić sobie z dolegliwościami takimi jak zaparcia.

Zalety liści kalafiora można wyliczać bez końca. Są niskokaloryczne, co szczególnie przydatne jest dla osób na diecie. Dodatkowo, wysoka zawartość błonnika sprawia, że usprawniają pracę jelit.

W liściach kalafiora znajdziemy także żelazo oraz wapń. Samo wykorzystanie ich w kuchni to ukłon w stronę filozofii "zero waste" czyli ruchu na rzecz ograniczenia odpadków w codziennym życiu.

Jak w praktyce wykorzystać liście kalafiora?

Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest zupa krem z liści kalafiora. Wystarczy oderwać je od całego głąbu, poszatkować i ugotować z przyprawami. Gdy liście zmiękną, blendujemy je na gładką masę. Taka zupa to prawdziwa bomba witaminowa.

Projekt bez tytułu - 2021-07-16T221558.450

Czy można mrozić cukinię?

CZYTAJ DALEJ

Jeśli smak samych liści nie przypadnie nam do gustu, nic straconego. Nawet odrobina dodana do zupy bądź wywaru, dodaje jej smaku i prozdrowotnych właściwości.

Pyszne chipsy dla całej rodziny

Absolutnym hitem wśród przekąsem są chipsy z liści kalafiora. Wystarczy skropić je oliwą oraz posypać przyprawami np: papryką i czosnkiem w proszku, i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po około 10 minutach, liście staną się chrupiące i pyszne. Można zajadać je samodzielnie bądź z dipem na bazie jogurtu naturalnego.

Bardziej niecodziennym rozwiązaniem jest przygotowanie gołąbków na bazie liści kalafiora. Ich smak bardzo różni się, od tego który doskonale znamy z tradycyjnej wersji. Nie sposób przejść obok nich obojętnie.

Jeśli nie masz ochoty na natychmiastowe wykorzystanie liści kalafiora, bez problemu możesz je także zamrozić i wyciągać z zamrażalnika w dowolnym momencie.

Jeśli uwielbiasz nietypowe przekąski z całą pewnością pokochasz ten przepis, oraz mistrzowską wersję doskonale wszystkim znanej surówki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onetgotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >