Jak wykorzystać liście kalafiora?
Mało kto jest świadomy jak cenne są liście kalafiora. Zazwyczaj zupełnie o nich zapominamy i bez namysłu wyrzucamy do kosza. Trudno o większy błąd, liście kalafiora są niezwykle pożywne, a przy okazji potrafią poradzić sobie z dolegliwościami takimi jak zaparcia.
Zalety liści kalafiora można wyliczać bez końca. Są niskokaloryczne, co szczególnie przydatne jest dla osób na diecie. Dodatkowo, wysoka zawartość błonnika sprawia, że usprawniają pracę jelit.
W liściach kalafiora znajdziemy także żelazo oraz wapń. Samo wykorzystanie ich w kuchni to ukłon w stronę filozofii "zero waste" czyli ruchu na rzecz ograniczenia odpadków w codziennym życiu.
Jak w praktyce wykorzystać liście kalafiora?
Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest zupa krem z liści kalafiora. Wystarczy oderwać je od całego głąbu, poszatkować i ugotować z przyprawami. Gdy liście zmiękną, blendujemy je na gładką masę. Taka zupa to prawdziwa bomba witaminowa.
Jeśli smak samych liści nie przypadnie nam do gustu, nic straconego. Nawet odrobina dodana do zupy bądź wywaru, dodaje jej smaku i prozdrowotnych właściwości.
Pyszne chipsy dla całej rodziny
Absolutnym hitem wśród przekąsem są chipsy z liści kalafiora. Wystarczy skropić je oliwą oraz posypać przyprawami np: papryką i czosnkiem w proszku, i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po około 10 minutach, liście staną się chrupiące i pyszne. Można zajadać je samodzielnie bądź z dipem na bazie jogurtu naturalnego.
Bardziej niecodziennym rozwiązaniem jest przygotowanie gołąbków na bazie liści kalafiora. Ich smak bardzo różni się, od tego który doskonale znamy z tradycyjnej wersji. Nie sposób przejść obok nich obojętnie.
Jeśli nie masz ochoty na natychmiastowe wykorzystanie liści kalafiora, bez problemu możesz je także zamrozić i wyciągać z zamrażalnika w dowolnym momencie.
Jeśli uwielbiasz nietypowe przekąski z całą pewnością pokochasz ten przepis, oraz mistrzowską wersję doskonale wszystkim znanej surówki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: onetgotowanie