Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty to zupa, która smakuje znakomicie. Jest szybka do przygotowania, treściwa (głównie za sprawą mięsa i ziemniaków) i cudownie pachnie świeżym koperkiem. Idealnie sprawdza się na jesienny obiad, gdy wszystkie składniki są młode, świeże, najbardziej aromatyczne.
Zupa z młodych warzyw gotowa jest już w 30 minut. Dzięki poniższemu, sprawdzonemu przepisowi, dowiesz się, jak przygotować ją najszybciej i jak uzyskać najlepszy efekt. Warto jednak pamiętać, że bazą do jej stworzenia jest nie tylko kapusta, ale również bulion. Można użyć bulionu drobiowego lub warzywnego, jednak szczególnie istotny jest jego skład i smak. Zachęcamy do własnoręcznego przygotowywania bazy bulionowej, porcjowania jej do małych pojemników i mrożenia. Dzięki temu robimy ją raz i korzystamy za każdym razem, gdy tylko potrzebujemy. Pozwala to zaoszczędzić sporo czasu, a co najważniejsze, mamy pyszny i zdrowy bulion, który podkreśli smak każdego dania.
Osoby, które dbają o sylwetkę, mogą przyrządzić tę zupę w wersji dietetycznej, ponieważ w podstawowym przepisie podany jest boczek/kiełbasa oraz zasmażka. Są to produkty kaloryczne, a więc dla takich osób nieodpowiednie. Wyeliminowanie tych składników w pewnym stopniu wpłynie na smak, jednak i bez nich kapuśniak z młodymi warzywami będzie wyśmienity.
Składniki na kapuśniak z młodej kapusty:
ok. 650 g kapusty, czyli 1 mała główka
2,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
300 g surowego, wędzonego boczku
300 g młodych ziemniaków
200 g marchewki
100 g cebuli
2 duże pomidory lub 125 ml przecieru pomidorowego
świeży koperek
przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz
opcjonalnie: gałązka lubczyku lub pół łyżeczki suszu.
Sposób przygotowania kapuśniaka z młodej kapusty:
Wyjmij garnek o pojemności minimum 5 l.
Zacznij od przygotowania wszystkich warzyw. Kapustę umyj, pozbądź się zewnętrznych liści i przekrój na dwie połowy. Z każdej z nich wykrój głąb, a resztę poszatkuj na wąskie paski. Jeśli używasz lubczyku to również teraz go posiekaj. Warzywa umieść w garnku.
Cebulę obierz i umyj. W całości (bez opalania) włóż do garnka z kapustą. Obierz marchewkę i pokrój na cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dorzuć do reszty składników.
Ziemniaki, najlepiej młode, polskie, dokładnie wyszoruj i bez obierania pokrój w kostkę. Jeżeli zupę przygotowujesz ze starszych ziemniaków to obierz je, a dopiero wtedy umyj i pokrój. Dołóż do garnka.
Następnie wlej do warzyw 2,5 l bulionu (najlepiej jeśli jest to bulion domowy lub kupny, ale z dobrym składem), przykryj garnek i podgrzewaj na dużym ogniu, do momentu zagotowania. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez około 20 minut, do momentu aż warzywa staną się miękkie.
W międzyczasie pokrój boczek na niewielkie paski i obsmaż na patelni. Ewentualnie możesz zastąpić go również kiełbasą podwędzaną. Po podsmażeniu mięsa przelej całą zawartość patelni do garnka z zupą.
Do kapuśniaka dodaj posiekany koperek (ok. 1/3 pęczka) oraz pomidory (sparzone, pozbawione skórki i posiekane na drobno) lub pół szklanki przecieru. Całość wymieszaj i zostaw na kilka minut na małym ogniu, aby wszystkie składniki się połączyły.
Sprawdź smak zupy i ewentualnie przypraw solą oraz czarnym pieprzem.
Dodatkowo - zasmażka do zupy:
Na suchej patelni podsmaż dwie łyżki mąki stale mieszając. Gdy mąka lekko się zarumieni dodaj trochę masła i smaż jeszcze chwilę, aż zacznie się pienić. Przelej wtedy odrobinę zupy na patelnię, energicznie mieszając. Po połączeniu się składników, umieść zasmażkę z garnku. Zamieszaj i po chwili wyłącz.
Przelej na talerze i dla dekoracji posyp niewielką ilością koperku.
Dietetyczny kapuśniak z młodej kapusty:
To danie można także przyrządzić w wersji fit. Taka zupa będzie idealna jako część diety kapuścianej, która odciąża żołądek, odtruwa wątrobę oraz usprawnia trawienie. Dodatkowo działa moczopędnie, pomagając organizmowi pozbyć się toksyn. To doskonały wstęp do odchudzania.
W dietetycznej wersji kapuśniaka należy zrezygnować z zasmażki oraz boczku/kiełbasy. Aby zupa była bardziej treściwa, mięso to można zamienić na pierś z kurczaka lub indyka, oczywiście pozbawioną skóry.