Kiedy należy solić wołowinę? Nagminny błąd zamienia ją w podeszwę
Kiedy powinno się solić wołowinę? Częsty błąd przyczynia się do zepsucia całej potrawy. Doprawiona w nieodpowiednim momencie wołowina staje się twarda i żylasta, nawet po kilku godzinach gotowania. Nigdy nie sól czerwonego mięsa na początku przyrządzania dania.
Aromatyczny gulasz, tatar, stek to tylko niektóre dania, które przygotujemy z wołowiny. Czerwone mięso jest również wyśmienitym dodatkiem do rosołu. Wzmacnia jego smak. Wystarczy jednak jeden błąd, a wołowina będzie twarda jak podeszwa.
Wiele osób doprawia mięso przed smażeniem, gotowaniem lub duszeniem, przez co danie jest niesmaczne, a sama wołowina twarda i żylasta. Kiedy więc należy solić wołowinę? Mięso solimy pod sam koniec przygotowywania potrawy. To prosty trik, dzięki któremu wołowina odda cały swój aromat, będzie miękka, soczysta i delikatna.
Do przygotowania tatara wybieramy polędwicę lub ligawę. Najlepszy gulasz przyrządzimy z pręgi, łopatki lub karkówki. Doskonałe steki natomiast przyrządzimy z polędwicy, antrykotu lub t-bona. Rosół będzie bardzo aromatyczny, kiedy dodamy do niego kawałek wołowiny z kością. Szponder będzie doskonałym wyborem.
Kiedy solić wołowinę, żeby była miękka i soczysta?
Niezależnie od tego, czy przyrządzasz rosół z wołowiną, steki wołowe, gulasz, tatar lub inne danie, zawsze pamiętaj o zachowaniu bardzo istotnej zasady. Mięso dopraw solą dopiero pod koniec przyrządzania potrawy.
W przeciwnym wypadku wołowina będzie twarda i niesmaczna. Sól zamyka pory w mięsie, przez co wołowina nie zmięknie i nie odda swojego aromatu nawet po kilku godzinach gotowania, czy duszenia.
Jak wybrać dobrą wołowinę? Zwracaj uwagę nie tylko na datę ważności
Surowa wołowina ma czerwony kolor. Jeśli zauważysz, że mięso jest miejscami blade lub ma ciemne plamy, nigdy go nie kupuj. Jeśli kupujesz gotowe porcje mięsa w opakowaniu, zwróć również uwagę na to, czy na dnie pojemnika zbiera się woda.
Jeśli pojemnik z mięsem jest zaparowany od środka lub woda się na nim skrapla, lepiej już nie sięgać po taki kawałek. Te objawy świadczą bowiem o rozpoczęciu procesów gnilnych. Pamiętaj, że surowe, dobre mięso praktycznie nie ma żadnego zapachu.
Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Poznaj kilka trików na tatara wołowego, jak z restauracji. Masz ochotę na gulasz wołowy? Dowiedz się, jaką wodą zalewać obsmażone mięso , żeby było soczyste i delikatne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz nawet bez piekarnika
-
Strzelczyk pokazał, jak parzy kapustę na gołąbki. Ten trik zaskakuje
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama