Strzelczyk pokazał, jak parzy kapustę na gołąbki. Ten trik zaskakuje
Parzenie kapusty na gołąbki jest kluczowe podczas przyrządzania tradycyjnej potrawy. Liście muszą zmięknąć na tyle, by można było je odseparować, ale jednocześnie powinny pozostać w całości. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak podchodzi do tego zadania. Jego technika jest zaskakująca i skuteczna.
Chcąc przyrządzić smaczne gołąbki, należy wybrać sporą kapustę i sparzyć ją we wrzątku. Czynność ta wymaga jednak ostrożności — nietrudno bowiem o oparzenia. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak uniknąć mocowania się z trzymającymi się główki liśćmi. Jego prostota sprawi, że chętnie skorzystacie.
Jak powinno wyglądać parzenie kapusty na gołąbki?
Przede wszystkim, należy usunąć głąb, który zlokalizowany jest u dołu warzywa. Zamiast jednak próbować wykroić jedynie twardą część, lepiej będzie, gdy odetniemy go wraz z podstawą liści. Te elementy Strzelczyk proponuje zachować i wykorzystać do wyłożenia dna garnka, w którym będziemy gotować gołąbki.
Później kucharz wycina już tylko niewielki pozostały fragment twardego elementu kapusty, delikatnie polewa nasadę liści odrobiną oleju. Tak przygotowaną główkę przenosi do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuje na niewielkim ogniu przez kwadrans.
Dodatek tłuszczu może wydawać się zbyteczny, ale dzięki niemu, po obgotowaniu warzywa, liście niemal samodzielnie odchodzą. Jak kucharz pokazuje na wideo, wystarczy chwycić je szczypcami, by możliwe było wyjęcie ich z garnka. Każdy, kto choć raz przyrządzał gołąbki, wie, że zazwyczaj potrzeba trochę wysiłku, by rozdzielić kapustę na części.
Co jeszcze jest istotne podczas parzenia kapusty na gołąbki?
Na nagraniu kucharza zauważyć można, że prowadzi on proces parzenia w ogromnym garnku, w którym kapusta bez trudu się mieści. Zakrywa go również pokrywką, dzięki czemu warzywo nieco szybciej mięknie. Warto pamiętać o tych szczegółach, samodzielnie przyrządzając danie.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na gołąbki. Polecamy wyborną wersję z soczewicą, kaszą i pieczarkami. Być może spodoba wam się też receptura, która całkowicie pomija etap parzenia kapusty i zawijanie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Żadne mleko i cebula. Mieszanka na schabowe od Marioli jest 100 razy lepsza
Wzięła 1 składnik i włączyła kamerę. Jej patent na gofry to hit
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA