Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent
Tatar wołowy jest kultową przystawką. Odpowiednio przygotowana, surowa wołowina podana z ulubionymi dodatkami jest niezwykle delikatna i aromatyczna. Niestety tatar często ciemnieje po przygotowaniu. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Jak przyrządzić tatara jak z restauracji? Poznaj sposoby najlepszych kucharzy.
Dlaczego tatar ciemnieje? Surowa wołowina szybko zmienia kolor z czerwonego na brązowy pod wpływem świeżego powietrza. To zupełnie normalny proces, który jednak negatywnie wpływa na estetykę całego dania. Tatara wołowego podamy z wieloma składnikami.
W Polsce surową wołowinę podajemy głównie z marynowanymi grzybami, ogórkiem kiszonym i cebulą. Gorąco polecam wypróbowania kultowej potrawy w nieco innej wersji, z kaparami, oliwkami, rukolą i suszonymi pomidorami. Tatara klasycznie podajemy z surowym jajkiem i dopraw solą świeżo mielonym pieprzem.
Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Tatar przygotuj przed samym podaniem. Podczas wyrabiania mięsa koniecznie skrop je sokiem z cytryny i dodaj oliwę z oliwek. Nie ma lepszego sposobu na zachowanie świeżego wyglądu surowej wołowiny. Do mięsa koniecznie dodaj również łyżkę musztardy.
Tatara doprawia się przed jedzeniem podczas mieszania mięsa z jajkiem i innymi dodatkami. Ze względu na to, że jajko również podawane jest surowe, dokładnie umyj je wodą z mydłem, a następnie sparz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się chorobotwórczych bakterii znajdujących się na skorupkach jajek.
Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał i wyglądał apetycznie?
Surowa wołowina będzie wyglądać świeżo i apetycznie o wiele dłużej, kiedy skropisz ją odrobiną soku z cytryny. Sok wlej pod sam koniec wyrabiania mięsa. Sok nie będzie wyczuwalny w mięsie, a efekty widoczne są od razu.
Dobrym sposobem na zachowanie ładnego wyglądu tatara jest dodatek oliwy z oliwek. Łyżkę oliwy wlej do mięsa podczas wyrabiania. Nie dość, że wołowina będzie pulchniejsza i bardziej delikatna, to jeszcze zachowa estetyczny wygląd na dłużej.
Jak odpowiednio przyrządzić wołowinę do tatara? Danie wyjdzie jak z najlepszej restauracji
Wybierz kawałek świeżej wołowiny bez kości. Najlepsza będzie polędwica lub ligawa. Mięso zmiel w maszynce lub drobno posiekaj, następnie przełóż do miski. Na 500 g mięsa wlej 100 ml bardzo zimnej wody, łyżkę musztardy i zacznij wyrabiać mięso ręcznie.
Następnie wlej łyżkę oliwy z oliwek i ubijaj wołowinę, żeby stała się miękka i delikatna. Im dokładniej wyrobisz mięso, tym będzie smaczniejsze. Wołowinę skrop sokiem z cytryny, przykryj folią spożywczą i przygotuj dodatki.
Kiedy trzeba solić karpia? Wystarczy jeden błąd, a ryba wyjdzie sucha i straci smak. Dowiedz się również, jak upiec schab, żeby był soczysty i pełen smaku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zostały Ci buraki po świątecznym barszczu? Bosacka zdradziła, jak je wykorzystać
Jak przyrządzić miękką, delikatną wątróbkę? Kluczowa jest 1 czynność
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama