Knedle słodkie i wytrawne
Knedle to znakomity pomysł na tradycyjny, polski obiad. To danie z ogromną historią, którego przygotowywaniem panie zajmują się od lat. Przepisy na najlepsze knedle wędrują z pokolenia na pokolenie.
Nie ma się co łudzić, że gotowe zamienniki będą smakowały tak samo. Nic nie dorówna własnoręcznie przygotowanym, domowym knedlom z ulubionym farszem.
Ich przygotowanie wbrew pozorom nie trwa bardzo długo, a do pomocy przy lepieniu można zaprzęgnąć rodzinę. To pozwoli spędzić razem czas, dając mnóstwo satysfakcji i frajdy. Z przepisem znajdującym się poniżej na pewno unikniesz jakichkolwiek problemów.
Knedle są sycące i doskonale zaspokoją nawet ogromny głód. Można serwować je na słodko lub wytrawnie, stąd poniższe dwa pomysły na farsz – ze śliwką i z mielonym mięsem.
Składniki potrzebne do przygotowania knedli na słodko (porcja dla 4 osób):
-
400 g ziemniaków (waga po ugotowaniu i rozgnieceniu)
-
ok. 125 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
- trochę soli.
Nadzienie:
-
250 g śliwek węgierek
-
cukier puder
-
opcjonalnie: cynamon.
Dodatkowo:
-
6 łyżek bułki tartej
-
6 łyżek masła
-
400 g śmietany 18%
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania knedli:
Ziemniaki umyj, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i ugotuj w posolonej wodzie (około 25 minut). Po tym czasie odcedź je i rozgnieć praską pozbywając się grudek. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotuj śliwki – umyj je i rozetnij, ale tylko do takiego momentu, aby usunąć pestkę, ale nie przeciąć owocu całkowicie (obie połówki śliwki mają zostać złączone). Do środka każdej z nich wsyp trochę cynamonu (jeśli używasz) i ¼ łyżeczki cukru pudru. Odstaw na chwilę.
Wróć do przygotowywania knedli. Do dużej miski wsyp mąkę i trochę soli, dodaj wystudzone ziemniaki, wbij jajko i zacznij zagniatać całość, tworząc jednolitą masę. Jeżeli ciasto będzie bardzo klejące to można dodać trochę mąki, pamiętając jednak, że im jej mniej, tym knedle będą delikatniejsze i mniej zbite.
Po połączeniu składników oprósz dłonie mąką i z ciasta zacznij formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Następnie kulkę rozpłaszcz w dłoniach otrzymując bardzo cienki placuszek. Na środek włóż śliwkę i zacznij zlepiać z sobą brzegi ciasta. Uformuj kulkę i poturlaj chwilę w dłoniach, aby powierzchnia ciasta była gładka.
Knedle odkładaj na ściereczkę kuchenną lub oprószony mąką blat.
Przygotuj duży garnek i zagotuj w nim posoloną wodę (około ¾ pojemności garnka). Kiedy woda zacznie wrzeć, możesz wrzucić knedle i zmniejszyć ogień.
W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wsyp bułkę tartą i zarumień ją, a następnie dodaj masło. Rozpuść je i połącz z bułką.
W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z cukrem białym i wanilinowym.
Kiedy knedle wypłyną na wierzch gotuj je jeszcze przez około 5 minut, a następnie wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerze.
Knedle polej przysmażoną bułką i masłem, a następnie nałóż na nie kleks śmietany.
Jeżeli nie przepadasz za knedlami w wersji słodkiej, poniżej zamieszczamy przepis na nadzienie wytrawne.
Składniki na wytrawne nadzienie do knedli:
-
400 g mięsa mielonego
-
1 mała cebula
-
2 ząbki czosnku
-
½ bułki kajzerki
-
około 60 ml mleka
-
1 łyżka oleju
-
przyprawy: sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Dodatkowo:
-
kawałek wędzonego boczku
-
szczypiorek.
Sposób przygotowania nadzienia wytrawnego:
Bułkę rozdrobnij i zalej mlekiem. Pozostaw do napęcznienia.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Cebulę obierz i pokrój w małą kosteczkę, a następnie podsmaż na niewielkim ogniu. Następnie obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dołóż na patelnię, a chwilę później dodaj mięso. Całość posól i popierz, mięso przysmaż na złoty kolor (ok. 10 minut).
Następnie odciśnij bułkę z mleka i również dodaj na patelnię. Spróbuj mięsa i ewentualnie dopraw do smaku. Farsz zdejmij z ognia i wystudź, a następnie wypełniaj nim knedle.
Zlepiaj i gotuj zgodnie z instrukcją wyżej.
Do podania polecamy wytopiony na patelni boczek pokrojony na małe części oraz posiekany szczypiorek. Fajnie sprawdza się również przysmażona cebulka i świeżo zmielony czarny pieprz na samą górę.