knedle
canva/A_Lein

Knedle ze śliwkami - niezapomniany smak dzieciństwa

Jedno z dań, które kojarzy się z wakacjami u babci. Sezon na śliwki w pełni, więc czas na przygotowanie kndeli ze śliwkami! Proste danie, które przekazywane jest z pokolenia na pokolenie, kluski ziemniaczane z owocowym nadzieniem to strzał w 10, jeśli chodzi o letnią kolację.

Knedle nie zawsze były ze śliwkami

Knedle to potrawa pochodząca z Niemiec, ale tam podaje się ją z mięsem. To w Polsce zaczęto nadziewać je śliwkami, więc powstały knedle ze śliwkami, podawane z kwaśną śmietaną lub zasmażką, podbijały serca dzieci i dorosły w całym kraju. Dziś przygotuwje się je coraz rzadziej, więc nie pozwól, aby tradycja upadła i przyrządź swoje knedle ze śliwkami wraz z naszym przepisem! Przenieś się w świat dzieciństwa w parę krótkich chwil za sprawą smaku i zapachu knedli ze śliwkami.

Czego potrzeba do kndeli ze śliwkami

Najważniejszym składnikiem knedli są oczywiście śliwki, ale także dobrej jakości ziemniaki z których przygotujesz kluski.

Składniki:

- 500 g ziemniaków
- 260 g śliwek węgierek
- 1 jajko
- 125 g mąki
- łyżka mąki ziemniczanej
- sól
- przyprawa korzenna
- cynamon
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek bułki tartej
- kwaśna śmietana
- cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie knedli ze śliwkami

Ziemniaki obrać i ugotować tradycyjnie w osolonej wodzie, następnie odcedzić i rozgnieść praską do ziemniaków, zostawić do ostygnięcia.
Śliwki umyć, przekroić do połowy, ale nie rozłączać! Wyciagnąć pestki, nasypać do środka odrobinę cynamonu i przprawy korzennej.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać ostudzone ziemniaki, dodać jajko, szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną, wyrobić na jednolitą masę bez grudek.
Wyrobić z kwałaków ciasta małe kulki, a następnie rozgnieść je na dłoni na cieńki placek do którego wsadzamy śliwkę i zawijamy szczelnie. Kuleczki odkładamy na oprószoną mąką stolnicę.
Powtarzamy czynność, aż skończy się nam ciasto lub śliwki.
W garnku gotujemy dość sporą ilość wody, solimy i na wrzątek wrzucamy knedle partiami, aby się nie skleiły, trzymać do ponownego zagotowania, a potem jeszcze gotować przez 5 minut po wypłynięciu knedli na wierzch.
Knedle wyciągnąć do miseczki lub durszlaka, aby ociekła z nich woda.
Bułkę tartą podsmażyć na suchej patelni, dodać do niej masło i mieszać, aż do połączenia składników.
Knedle ze śliwkami przełożyć na talerzyk, polać zasmażką i kwaśną śmietaną, dodatkowo można je pospyać cukrem, aby były słodsze. Uważaj, bo śliwka w środku może być bardzo gorąca!
Knedle ze śliwkami najlepiej smakują na ciepło, ale można je równieć po wystygnięciu podsmażyć na patelni, aby znowu były ciepłe.

Ciekawostka

Jeśli skończą ci się śliwki, a ciasto jeszcze nie, możesz je nadziać innymi owocami takimi jak banan, czy jabłko.

Jeśli masz dużo czasu to możesz zabawić się też ciastem i stworzyć tradycyjne knedle niemieckie nadziewane mięsem. Chociaż my wolimy nasze tradycyjne, polskie knedle ze śliwkami.

Niektórzy swoje knedle posypują cukrem pudrem, aby były słodsze.

Następny artykuł