Smakosze.pl Przepisy Koreczki crostini z serem brie, orzechami i winogronami
pixabay.com

Koreczki crostini z serem brie, orzechami i winogronami

25 marca 2022

Koreczki crostini z serem brie, orzechami i winogronami

Te koreczki crostini z winogronami i z serem brie są prostą przystawką na późne letnie spotkania. Słodkie i klejące, prażone winogrona z kremowym brie na grzankach, posypane świeżym tymiankiem, to naprawdę nieodparte koreczki crostini. Przystawka sporządzona według tego przepisu powinna zaspokoić pierwszy głód co najmniej 4 osób.

Kto nie lubi złocistego, chrupkiego, przypieczonego chleba? Crostini to chrupiące kromki pieczywa posmarowane oliwą z oliwek, opiekane do perfekcji w piekarniku lub na grillu. Chrupkość skontrastowana z kremową pastą do smarowania lub dipem będzie podstawą do koreczków z serem brie.

Crostini - podstawa koreczków z serem brie i orzechami

Słowo crostini oznacza po włosku „mały chleb”. Crostini zwykle kojarzy się z przystawkami na przyjęcie i talerzami serów, ale nie trzeba urządzać przyjęcia, żeby cieszyć się tymi małymi grzankami.

Połączenie crostini, jako bazy, serka brie, orzechów i winogron w koreczki daje zniewalający efekt! Możesz również pokroić chleb na mniejsze kawałki i stworzyć kilkuwarstwowe koreczki crostini.

Ser brie do koreczków

Brie to biały, miękki ser dojrzewający, zwykle wytwarzany z mleka krowiego. Ma skórkę białej pleśni, która jest uważana za przysmak. Smak brie jest bogaty, maślany, owocowy i z czasem coraz bardziej ziemisty. Jeśli lubisz wyraziste smaki, zdecyduj się na ser dobrej marki, o krótkiej dacie spożycia - wówczas jego smak będzie bardziej intensywny.

Jak przygotować koreczki crostini z serem brie?

Do przygotowania koreczków niezbędny będzie piekarnik - zarówno winogrona, jak i pieczywo będzie nabierać tam właściwego smaku i tekstury. Upieczone owoce i kromki będą naprzemiennie nadziewane na drewniany patyczek z serem brie i prażonymi orzechami.

Dodatkowe wskazówki

  • Wybierz dobre pieczywo. Bochenek chleba powinien mieć wydłużony, wąski kształt; pasować będzie też bagietka, ciabatta pełnoziarnista.

  • Nie martw się, jeśli Twój chleb jest czerstwy - Twoje crostini będzie równie dobre.

  • Do krojenia chleba najlepiej nadaje się ząbkowany nóż.

  • Aby uzyskać większe crostini z większą ilością miejsca na dodatki, pokrój chleb po przekątnej, lub w przypadku mniejszych przekąsek, pokrój kromki prosto (prostopadle do dłuższej krawędzi).

  • Nie ma potrzeby odwracania grzanek podczas pieczenia.

  • Crostini są gotowe, gdy są złote na wierzchu i wydają głuche brzmienie, gdy je lekko stukniesz.

undefined

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Woszczyńska

Redaktor Katarzyna Woszczyńska

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy