Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsyp 3 łyżki do ugotowanych ziemniaków. Kopytka wyjdą idealne
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.11.2024 10:24

Wsyp 3 łyżki do ugotowanych ziemniaków. Kopytka wyjdą idealne

kopytka
fot. Canva/MichalLudwiczak

Kopytka mogą smakować jeszcze lepiej. Do ziemniaków dodaj odpowiednią mąkę, a ten klasyczny przysmak już zawsze będziesz przyrządzać w ten sposób. Poznaj przepis oraz składniki i zrób z nich smaczny dodatek do obiadu. Domownicy na pewno wyczują różnicę.

Kopytka w lepszej formie

Jednym z najlepszych dodatków do głównych dań obiadowych są kopytka. Smak tych niewielkich, ziemniaczanych klusek zachwyca wielu, a zdarzają się i tacy, którzy uważają, że mogą konkurować z włoskim gnocchi. Nie nam rozstrzygać tę kwestię, ale proponujemy przepis, z którym tradycyjne kopytka wyjdą jeszcze lepsze, a przede wszystkim smaczniejsze.

Różnica w przygotowaniu wynika stąd, że kluski ziemniaczane z tym przepisem zrobisz z zupełnie innej mąki. Tradycyjny przepis wymaga użycia mąki o największej ilości skrobi. Właśnie dlatego wiele gospodyń wybiera mąkę ziemniaczaną, ale jak się okazuje, można użyć także innej mąki, a kopytka wyjdą o niebo lepsze.

mąka.jpg
Fot. Canva/Slatan
Taką rybę podam w tym roku na Wigilię. Rodzina za nią przepada

Kopytka tylko z tej mąki

Kopytka wyjdą lepsze, kiedy do ziemniaków dodasz mąkę kukurydzianą. Zawarta w niej skrobia kukurydziana sprawi, że konsystencja klusek będzie jeszcze delikatniejsza, a same kopytka będą rozpływały się w ustach. Pamiętaj jednak, że należy trzymać się odpowiednich proporcji, bo tylko wtedy kopytka wyjdą idealne. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Przepis na kopytka z mąki kukurydzianej

Obrane i umyte ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie. Następnie odcedź je i poczekaj, aż wystygną. Dopiero wtedy przeciśnij je przez praskę i wsyp obie mąki. Wbij także jajka i wymieszaj wszystkie składniki, tworząc jednolite ciasto.

Stolnicę lub blat obsyp mąką. Wyłóż ciasto i uformuj z niego cienki wałek. Pokrój go na skos, tworząc kopytka. W garnku zagotuj wodą z dodatkiem soli i gotuj w niej kopytka. Po około 4-5 minutach kluski wypłyną na powierzchnię, co oznacza, że są gotowe i można wyciągnąć je łyżką cedzakową.

Sprawdź także przepis na rybę oraz dowiedz się, jakie zdrowe mięso warto kupić w Dino.

kopytka.jpg
Fot. Canva/MOs810