Kotlet cordon bleu z serem
Kotlet cordon bleu przygotowywany jest z cielęciny, wieprzowiny lub drobiu. Niezależnie od rodzaju mięsa, potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Nadzienie w postaci szynki i sera doskonale komponuje się z całym kotletem i złocistą panierką. Cordon bleu najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub frytkami i lekką sałatką z kapusty czerwonej lub pekińskiej.
Cordon bleu to tradycyjny kotlet szwajcarski z cielęciny. Kotlet może być również przygotowany z wieprzowiny lub filetów z kurczaka. Przypomina devolay, ponieważ posiada farsz i złocistą, chrupiącą panierkę. Cechą charakterystyczną kotleta szwajcarskiego jest duża ilość nadzienia serowego, które wprost wylewa się z mięsa po przekrojeniu.
Nie masz pomysłu na zwykły obiad lub głównie danie na rodzinną uroczystość? Cordon bleu jest świetną alternatywą dla klasycznego kotleta lub rolady. Jest wyjątkowo smaczny, soczysty, a jego przygotowanie jest proste i zajmuje tylko kilkanaście minut.
Przepis na kotlet cordon bleu z serem
Skladniki na 4 porcje:
-
2 podwójne piersi z kurczaka lub sznycle cielęce
-
4 plastry szynki drobiowej
-
4 małe kawałki sera żółtego (o wymiarach 1cm x 1cm x 5cm)
-
2 jajka
-
bułka tarta
-
mąka pszenna
-
pieprz, sól
-
sproszkowana czerwona papryka słodka
-
olej do smażenia
-
wykałaczki lub nitka do związania mięsa
Jak przygotować kotlet cordon bleu z serem?
Na początku umyj, obierz, osusz mięso i dokładnie rozpij je tłuczkiem na duże i cienkie kotlety. Na każdym kawałku (ale tylko na połowie) połóż zwinięty plaster szynki, ser, złóż kotlet na pół i zepnij całość wykałaczkami lub nitką.
Następnie roztrzep jajka z solą, pieprzem i czerwoną papryką, rozgrzej olej na patelni. Każdy kotlet dokładnie obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej i delikatnie przekładaj na patelnię. Smaż na małym ogniu, aż mięso z dwóch stron uzyska złoty kolor.
Smacznego.