Kotlet schabowy z pieczarkami
Kotlet schabowy z pieczarkami to pomysł na proste i smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Delikatne mięso w chrupiącej, złocistej panierce i podsmażonymi na maśle pieczarkami posmakują wszystkim domownikom. Poznaj przepis na wyśmienity kotlet schabowy z pieczarkami.
Kotlety schabowe możesz przygotować na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych są kotlety w chrupiącej panierce zapiekane w piekarniku z pieczarkami i żółtym serem. Kotlety są bardzo delikatne i soczyste, wprost idealne na rodzinny obiad. Sekretem najlepszych schabowych jest panierka z mąki, jajka i bułki tartej.
Do kotletów schabowych z pieczarkami koniecznie przygotuj kapustę zasmażaną z kminkiem , jest genialna do schabu i mielonych. Kotlety schabowe podaj z tuczonymi ziemniakami z koperkiem lub frytkami.
Jeśli szukasz pomysłu na mięsny obiad z pieczarkami- tu poznasz przepis na soczysty schab duszony w aromatycznym sosie pieczarkowym.
Przepis na kotlet schabowy z pieczarkami
Składniki na 6 kotletów:
-
6 kawałków schabu bez kości
-
2 jajka
-
bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
-
sól, pieprz
-
400 g pieczarek
-
cebula
-
szczypta bazylii i oregano
-
2 łyżki masła
-
100 g sera żółtego typu Gouda
-
olej do smażenia
Jak przygotować kotlety schabowe z pieczarkami?
Kawałki schabu umyj i oczyść, rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety, następnie oprósz z każdej strony solą, pieprzem i wstaw do lodówki na czas przygotowywania pieczarek.
Pieczarki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulkę, następnie dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią i smaż na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną i puszczą sok.
Kotlety obtocz kolejno w mące pszennej, roztrzepanych na talerzu jajkach, bułce tartej i podsmaż chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Nagrzej piekarnik do 160 stopni, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż kotlety, na nie pieczarki i całość oprósz startym serem. Zapiekaj 30 minut.
Smacznego.