Smakosze.pl Przepisy Kotlet schabowy z pieczarkami
canva/arfo

Kotlet schabowy z pieczarkami

29 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlet schabowy z pieczarkami to pomysł na proste i smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Delikatne mięso w chrupiącej, złocistej panierce i podsmażonymi na maśle pieczarkami posmakują wszystkim domownikom. Poznaj przepis na wyśmienity kotlet schabowy z pieczarkami.

Kotlety schabowe możesz przygotować na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych są kotlety w chrupiącej panierce zapiekane w piekarniku z pieczarkami i żółtym serem. Kotlety są bardzo delikatne i soczyste, wprost idealne na rodzinny obiad. Sekretem najlepszych schabowych jest panierka z mąki, jajka i bułki tartej.

Do kotletów schabowych z pieczarkami koniecznie przygotuj kapustę zasmażaną z kminkiem , jest genialna do schabu i mielonych. Kotlety schabowe podaj z tuczonymi ziemniakami z koperkiem lub frytkami.

Jeśli szukasz pomysłu na mięsny obiad z pieczarkami- tu poznasz przepis na soczysty schab duszony w aromatycznym sosie pieczarkowym.

Przepis na kotlet schabowy z pieczarkami

Składniki na 6 kotletów:

  • 6 kawałków schabu bez kości

  • 2 jajka

  • bułka tarta i mąka pszenna do panierowania

  • sól, pieprz

  • 400 g pieczarek

  • cebula

  • szczypta bazylii i oregano

  • 2 łyżki masła

  • 100 g sera żółtego typu Gouda

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety schabowe z pieczarkami?

Kawałki schabu umyj i oczyść, rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety, następnie oprósz z każdej strony solą, pieprzem i wstaw do lodówki na czas przygotowywania pieczarek.

Pieczarki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulkę, następnie dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią i smaż na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną i puszczą sok.

Kotlety obtocz kolejno w mące pszennej, roztrzepanych na talerzu jajkach, bułce tartej i podsmaż chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Nagrzej piekarnik do 160 stopni, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż kotlety, na nie pieczarki i całość oprósz startym serem. Zapiekaj 30 minut.

Smacznego.

Schab

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy