Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykle soczysty schab gotowany w sosie pieczarkowym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.11.2021 01:00

Niezwykle soczysty schab gotowany w sosie pieczarkowym

Schab gotowany w plastrach
canva/arfo

Schab gotowany w plastrach w aromatycznym sosie pieczarkowym to szybkie danie jednogarnkowe, idealne na rodzinny obiad. Schab jest wyjątkowo delikatny, miękki i doskonale łączy się z podsmażonymi grzybami. Do dania przygotuj kluski śląskie lub kopytka, a prośby o dokładkę będą pewne. Poznaj przepis na wyśmienity schab gotowany w plastrach.

Schab gotowany w plastrach jest doskonałym pomysłem na obiad. Kawałki mięsa duszone w gęstym, bardzo aromatycznym sosie pieczarkowym, są wyjątkowo delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Cały sos uzupełniony jest śmietaną i odrobiną mąki, aby zyskał odpowiednią konsystencję.

Schab gotowany w plastrach doskonale smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi i kopytkami. Kluseczki lub kopytka świetnie wchłaniają sos, przez co są wyjątkowo miękkie i doskonałe w smaku. Mocno aromatyczny sos świetnie łączy się również z surówkami, kiszonymi ogórkami i burakami.

Przepis na schab gotowany w plastrach

Składniki na 5-6 porcji:

  • 700 g schabu bez kości

  • cebula czerwona

  • 500 g pieczarek

  • natka pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 ml śmietany 18%

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • sól, pieprz

  • 2 liście laurowe

  • olej do smażenia

Jak przygotować schab gotowany w plastrach?

Mięso umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek, kawałki schabu i podsmaż przez chwilę z każdej strony, całość przełóż do dużego garnka.

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj pokrojone pieczarki, oprósz solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, całość przełóż do garnka ze schabem.

Do garnka wlej wodę tak, aby przykrywała mięso i pieczarki, dodaj sos sojowy, liście laurowe i duś pod przykryciem przez godzinę. Co jakiś czas sprawdzaj stan wody, w razie potrzeby odrobinę dolej.

Pod koniec gotowania, kiedy schab będzie już miękki, dodaj śmietanę zahartowaną wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie wymieszaj. Mąkę również rozrób w odrobinie wody i dodaj stopniowo do garnka. Gotuj, aż powstanie gęsty sos.